21 Οκτ 2009

Ι. ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ - Η "ακούραστη μηχανή" του Θρύλου!


Τελικά, η «γριά η κότα» έχει το ζουμί! Στον Ολυμπιακό, η ρήση αυτή έχει αποδειχθεί περίτρανα! Στο «Έμιρεϊτς» ήταν ο 38χρονος Νικοπολίδης, αυτός που γλίτωσε από τα χειρότερα την ομάδα του Πειραιά. Χθες, ο «σωτήρας» του Ολυμπιακού ήταν ο 34χρονος Ιεροκλής Στολτίδης.
Ο «τελειωμένος» Ιεροκλής, κατά τον Τιμούρ Κετσπάγια, με το γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις κόντρα στην Σταντάρ Λιέγης, έδωσε την υπερπολύτιμη νίκη στον Ολυμπιακό. Μια νίκη που βάζει τα θεμέλια της πρόκρισης στους 16 του Champions League.
Ο ξένος τύπος τον χαρακτηρίζει «κλειδί για να πάρει ο Ολυμπιακός τη νίκη». Αναμφισβήτητα ήταν ο πρωταγωνιστής του χθεσινού αγώνα. Η χρυσή αλλαγή του Ζίκο. Η ψυχή του «Θρύλου» που έλειψε την περίοδο τραυματισμού του. Γιατί, καλό είναι το πάθος και ο ενθουσιασμός παικτών του Ολυμπιακού, όπως ο Τοροσίδης ή ο Αβραάμ, αλλά η εμπειρία του Στολτίδη και η αγάπη του για την ομάδα δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Γιατί το γκολ κόντρα στη Σταντάρ, δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε, ελπίζουμε, το τελευταίο, «καυτό» τέρμα που πετυχαίνει ο Άκης. Κανείς φίλος του ποδοσφαίρου, δεν θα έχει ξεχάσει το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Λίβερπουλ, τη σεζόν 2004-2005, γκολ που έφερε τους «ερυθρόλευκους» μια ανάσα από την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.

Την σεζόν 2007-2008, ήρθε η πρώτη εκτός έδρας νίκη για τον Ολυμπιακό στο Champions League. Ο άνθρωπος που του την «χάρισε» ήταν ο Ιεροκλής Στολτίδης. Με τα δυο γκολ που πέτυχε κόντρα στη Βέρντερ Βρέμης και την καταπληκτική του εμφάνιση, έκανε όλο τον ξένο τύπο να τον εξυμνεί.

Ο «Ιέρο» ήταν πάντα παίκτης – κλειδί για τον Ολυμπιακό. Ο άνθρωπος που τρέχει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του γηπέδου, για να μαρκάρει τον αντίπαλο. Καταθέτει όλα τα ψυχικά και σωματικά του αποθέματα στον αγωνιστικό χώρο. Για την ομάδα. Για τον Ολυμπιακό. Μετριοπαθής πάντα, χωρίς να προκαλεί, κερδίζει την αγάπη των οπαδών του Ολυμπιακού, αλλά και τη συμπάθεια των Ελλήνων φιλάθλων, ανεξάρτητα από το ποια ομάδα υποστηρίζουν.

Ο Ιεροκλής είναι ένας ακούραστος «δρομέας». Γεννήθηκε στο Μαυροδένδρι Κοζάνης στις 2 Φεβρουαρίου του 1975. Η ποδοσφαιρική του καριέρα, ξεκίνησε στους Πόντιους Κοζάνης, στην Δ’ Εθνική κατηγορία. Το 1992 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ηρακλή και παρέμεινε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης για 11 χρόνια. Το ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία, έγινε στις 10 Οκτωβρίου του 1992 σε ηλικία 17 χρόνων. Ήταν η 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος όταν ξεκίνησε βασικός σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Παναχαϊκή. Έμεινε στο γήπεδο 90’, έπεισε τον προπονητή του Τάις Λίμπρεχτς και άρχισε να βρίσκει θέση στην ομάδα. Στα 20 του χρόνια ο Ιεροκλής έχει πλέον καθιερωθεί στον Ηρακλή και δείχνει ευτυχισμένος. Αν και ΠΑΟΚτζης δεν σκέφτηκε ποτέ να μετακομίσει προς Τούμπα μεριά... Αντίθετα το 2000 όλα δείχνουν πως ο Στολτίδης θα κατηφόριζε προς το νότο και συγκεκριμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Το καλοκαίρι του 2000, ο Ηρακλής «μιλάει» με την ΑΕΚ για την πώληση του Στολτίδη στον «δικέφαλο». Τελικά ο «Ιέρο» θα υπογράψει προσύμφωνο με τους «κιτρινόμαυρους» με απολαβές 90 εκατομμύρια ετησίως. Η υπογραφή αυτή ανακοινώθηκε και επίσημα από τον Γιάννη Παθιακάκη, όμως λίγο αργότερα όλα άλλαξαν... Ο Ηρακλής αλλάζει χέρια και το μέλημα του νέου προέδρου, Γιάννη Μυτηλιναίου είναι να κρατήσει στην ομάδα τα μεγάλα αστέρια Στολτίδη και Κωνσταντίνου. Έτσι κάνει αντιπρόταση στον Ιεροκλή με 140 εκατομμύρια ετησίως. «Θέλω να είμαι παρών στο νέο ξεκίνημα του Ηρακλή και γι' αυτό πήρα την απόφαση να συνεχίσω την καριέρα μου στην ομάδα και να ανανεώσω το συμβόλαιό μου», είχε πει στις δηλώσεις του, ευχαριστώντας παράλληλα τον Γιάννη Παθιακάκη. Τότε ήταν που η ΑΕΚ «ξέχασε» για πάντα την περίπτωση Στολτίδη.

Ο Ηρακλής δεν κατάφερε να ανακάμψει και ο Στολτίδης το 2003 θα έφευγε από τη Θεσσαλονίκη και θα κατέβαινε στην Αθήνα. Όμως κανείς δεν ήξερε αν θα κατέληγε στην Λεωφόρο ή στον Πειραιά. Οι φήμες έκαναν λόγο για πρόταση από Ολυμπιακό και από Παναθηναικό. Τελικά ο Στολτίδης έπιασε «Λιμάνι». "Ποτέ δεν υπήρξε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό. Ήθελα να έρθω στον Ολυμπιακό από την πρώτη στιγμή. Μου ταιριάζει ο τρόπος που αγωνίζεται περισσότερο από εκείνον του Παναθηναϊκού", είπε και τρέλανε κάθε οπαδό της ομάδας.

Η ζωή στην Αθήνα

Η Αθήνα δεν του ταίριαξε από την αρχή. Η προσαρμογή τον δυσκόλεψε. Οι ρυθμοί της πόλης τον κούραζαν. Στην Αθήνα δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί, στον Ολυμπιακό όμως όχι. Πήρε φανέλα βασικού με το «καλημέρα» και μαζί με τον Κριστιάν Καρεμπέ, έπαιζε ιδανικά στα χαφ. Οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» τον λάτρεψαν εξ αρχής. 2η αγωνιστική Champions League και ο Ολυμπιακός συναντά στη Ριζούπολη τη Γιουβέντους. Η κεφαλιά του, που άφησε άγαλμα τον Μπουφόν, έμεινε στην ιστορία. Με το γκολ που πέτυχε την ίδια χρονιά κόντρα στην ΑΕΚ τον καθιέρωσε στη συνείδηση των οπαδών.

Σε 11 χρόνια στον Ηρακλή σκόραρε 40 φορές, στον Ολυμπιακό έχει πετύχει 32 γκολ σε 5 χρόνια, εκ των οποίων, πολλά κρίσιμα. Γιατί όταν η μπάλα «καίει», ο Ιεροκλής είναι εκεί για να τη στείλει στα δίχτυα.

Ο Στολτίδης όμως ξεχωρίζει και για τη δουλειά που κάνει ως «κόφτης». Στο παρελθόν είχε δηλώσει πως ο πιο δύσκολος αντίπαλος που αντιμετώπισε ποτέ ήταν ο Τιμούρ Κετσπάγια (κάρμα) και πως θα ήθελε πολύ να είναι συμπαίκτης με τον Κώστα Κατσουράνη. Με τον Κατσουράνη θα μπορούσε να παίζει συμπαίκτης στην Εθνική ομάδα. Όμως ο Ότο Ρεχάγκελ δεν τον καλούσε ποτέ. Αγνοούσε επιδεικτικά τον Ιεροκλή. Εκείνος περίμενε πολύ καιρό την κλήση του. Ήθελε να παίξει στην Εθνική, όμως όταν ο Ρεχάγκελ αποφάσισε να τον καλέσει ήταν αργά. Με μια λιτή και ευγενική δήλωση ο Ιερικλής αρνήθηκε να αγωνιστεί με το εθνόσημο. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τον προπονητή της εθνικής ομάδας κ. Ότο Ρεχάγκελ, για την τιμή που μου έκαναν με την κλήση μου στην εθνική ομάδα, της οποίας ήμουν, είμαι και θα παραμείνω θερμός υποστηρικτής. Θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα σε όλους στην ομάδα να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Όπως εξήγησα και στον κ. Ρεχάγκελ, θεωρώ ότι δεν θα ήμουν ειλικρινής, αν δεχόμουν την πρόσκληση, τόσο απέναντι στους ανθρώπους της εθνικής ομάδας, όσο και στο φίλαθλο κόσμο που επιθυμεί να με δει με την φανέλα της».

Η χειρότερη στιγμή της καριέρας του

Η στιγμή που σημάδεψε την καριέρα του Στολτίδη, ήταν στο παιχνίδι Champions League στη Νορβηγία, κόντρα στη Ρόζεμποργκ. Στο γήπεδο χιόνιζε πολύ. Το παιχνίδι έχει ξεκινήσει και ο Στολτίδης στην προσπάθεια του να κόψει τον νεαρό Σκίελμπεργκ πάει με δύναμη στη φάση και αντί για την μπάλα, βρίσκει τον αστράγαλο του παίκτη. Ο Σκίελμπεργκ βγήκε έξω με φορείο και βαριά ρήξη.

Τα Νορβηγικά ΜΜΕ τον πέρασαν γενναίες δεκατέσσερις! Η Ρόζεμποργκ ήθελε να προσφύγει στην UEFA, προκειμένου να τιμωρηθεί ο Στολτίδης για «ηθελημένο» τραυματισμό του Σκίελμπεργκ. Ο «Ιέρο» είχε πάθει σοκ με το συμβάν και φανερά λυπημένος έστειλε κάρτα στον νεαρό Νορβηγό. «Θα ήθελα να εκφράσω τα συναισθήματά μου για το άσχημο συμβάν. Θα ήθελα να γνωρίζεις, εκτός από τις ειλικρινείς ευχές μου για ταχεία ανάρρωση, πως για πρώτη φορά στην καριέρα μου συνέβη κάτι τέτοιο και είμαι πολύ λυπημένος γι΄ αυτό. Σου ζητάω συγνώμη για ό,τι έγινε, αλλά θέλω να είσαι βέβαιος πως σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να σου προκαλέσω τραυματισμό. Γνωρίζεις πολύ καλά πως τέτοιες φάσεις συμβαίνουν πολλές μέσα στο παιχνίδι και ήταν απλώς μια άτυχη στιγμή. Σου εύχομαι ταχεία ανάρρωση και πολλές επιτυχίες με την ομάδα σου».

Ο τραυματίας Σκίελμπεργκ και ιο διαιτητής της αναμέτρησης τον αθώωσαν και το θέμα δεν πήρε περαιτέρω διαστάσεις.

Ο Άκης είναι παντρεμένος εδώ και πέντε χρόνια με την Έλενα και έχουν δύο παιδιά. Την τετράχρονη Αφροδίτη και ένα γιο τεσσάρων μηνών. Μεγάλη αγάπη του «Ιέρο», εκτός από την οικογένεια του, είναι ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής, όπου περνάει πολύ ώρα σερφάροντας στο internet και παίζοντας παιχνίδια. Γενικά είναι πολύ κλειστός χαρακτήρας και συνήθως δεν κάνει εξόδους, παρά μόνο για να πιει ένα καφεδάκι με τη σύζυγο του.

Οι τίτλοι του Ιεροκλή Στολτίδη:


5 πρωταθλήματα Ελλάδας (2005, 2006, 2007, 2008, 2009)
4 Κύπελλα Ελλάδας (2005, 2006, 2008, 2009)
1 Σούπερ Κάπ Ελλάδας (2007)
Καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής (2005-2006)
2ος Καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής (2004-2005 & 2006-2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES