13 Σεπ 2009

Λίμαχερ: «Στημένοι αγώνες στην Ελλάδα»!


Στην αποκάλυψη ότι 15 παιχνίδια του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής μέσα στο 2009 έχουν πιθανότατα στηθεί, προέβη μέσω συνέντευξης στην «Καθημερινή» ο Πέτερ Λιμάχερ, νομικός στο πειθαρχικό τμήμα της UEFA. «Ο φάκελος παραμένει ανοιχτός», σχολίασε για το παιχνίδι Πανιώνιος-Ντιναμό Τιφλίδας, ενώ μίλησε για τους τρόπους που μπορεί να στηθούν οι αγώνες στο παράνομο στοίχημα, αλλά & το πόσα χρήματα διακινούνται.

Ποιος είναι ο κ. Λιμάχερ; Ο 46χρονος νομικός εργάζεται από το 1994 στο πειθαρχικό τμήμα της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας και από το 2000 είναι ο επικεφαλής του.

Ήταν και οι δυο υπέρο(χ)οι…


«Πρωταγωνιστές» μιας σπουδαίας ποδοσφαιρικής «παράστασης» έγιναν Λάρισα και Ατρόμητος, με την ισοπαλία 2-2 να «σφραγίζει» τις -εξαιρετικές- προσπάθειες τους στο Αλκαζάρ. Σε ένα -ασυνήθιστης ομορφιάς για ελληνικό γήπεδο- παιχνίδι, που είχε τέσσερα γκολ, ένα χαμένο πέναλτι, μια αποβολή και δύο συνεχώς… απασχολημένους τερματοφύλακες, θα ήταν άδικο να υπάρξει νικητής. Σκόρερ και πλέον διακριθείς από τους «βυσσινί» ο Μετίν, γκολ και από τον Ρομέου. Καλαντζής και Φαβάλι τα γκολ για τους Περιστεριώτες.

«Χορταστικό» α' ημίχρονο

Πλούσιο σε θέαμα και συγκινήσεις, παρά το «νωθρό» του ξεκίνημα, αποδείχθηκε το πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού. Ο Ατρόμητος έδειχνε να «πατάει» καλύτερα στο γήπεδο στα πρώτα είκοσι λεπτά και, παρόλο που είχε αφήσει την κατοχή της μπάλας στην ΑΕΛ, εκείνη δεν έδειχνε ικανή να την εκμεταλλευτεί.

Μετά το πρώτο μισό του ημιχρόνου, ωστόσο, σαν ένα «μαγικό ραβδάκι» να άγγιξε τους γηπεδούχους, που -λες και ήθελαν να «απαντήσουν» στο πρώτο κακό εικοσάλεπτο- έκαναν ένα εκπληκτικό δεύτερο. Στο διάστημα 20’-40’, η ΑΕΛ προλαβαίνει να σκοράρει δυο γκολ -με την προβολή του εκπληκτικού Μετίν (24’) και το ωραίο σουτ του Ρομέου (38’)- έχει ένα δοκάρι (πάλι με τον Τούρκο) και 2-3 ακόμα καλές ευκαιρίες, που σταμάτησαν πάνω στον Μιχαηλίδη.

Ο Ατρόμητος από την άλλη -με καλύτερο παίκτη τον τερματοφύλακα του και κατακόρυφη πτώση στην απόδοσή του, ειδικά μετά το πρώτο γκολ- μάλλον πρέπει να αισθάνεται τυχερός, που η ωραία ενέργεια του Φαβάλι και το ψύχραιμο πλασέ του Καλαντζή, λίγο πριν τη λήξη, τον κράτησαν στο παιχνίδι.

«Επιστροφή» Ατρόμητου, δίκαιη κατάληξη

Το γκολ στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου φαίνεται πως άλλαξε για τα καλά την ψυχολογία των παικτών του Γιώργου Δώνη, που με το ξεκίνημα κιόλας του δεύτερου, φρόντισαν να «επιστρέψουν» ολοκληρωτικά στο ματς. Το γκολ του Φαβάλι (φέρει ευθύνη ο -κατά τ’ άλλα εξαιρετικός- Μάλαρτζ) ήταν μόνο η αρχή μιας μεγάλης αντεπίθεσης για τους Περιστεριώτες, που -λες και ήθελαν να μιμηθούν το παράδειγμα της Λάρισας στο α’ μέρος- κράτησε είκοσι λεπτά.

Σε αυτά οι παίκτες του Δώνη έχασαν 1-2 καλές ευκαιρίες, με τον Μάλαρτζ να φωνάζει «παρών» για τη -«βραχυκλωμένη»- ΑΕΛ. Μάλιστα, εκείνος δε νικήθηκε ούτε από το σημείο του πέναλτι, καθώς την παράβαση από το χέρι του Αμπουχατζίρα στο 62’, δεν μπόρεσε να τη μετουσιώσει σε γκολ ο Ολιβέιρα.

Κάπου εκεί, όπως είχε «διδάξει» και νωρίτερα το παιχνίδι, η σκυτάλη άλλαξε χέρια και πέρασε πάλι σε αυτά των γηπεδούχων. Η -αυστηρή- αποβολή του Μπλένχιο, πέντε μόλις λεπτά από την απώλεια του πέναλτι για τον Ατρόμητο, έφερε ξανά την ΑΕΛ σε «θέση ισχύος». Παρά την πρωτοβουλία των κινήσεων, ωστόσο και την προσωπική ενέργεια του υπέροχου Μετίν στο 80’ -που είχε ως αποτέλεσμα το δεύτερο δοκάρι του στο παιχνίδι- οι «βυσσινί» δε μπόρεσαν να διασπάσουν την άμυνα των Περιστεριωτών, που κατάφεραν να κρατήσουν την ισοπαλία.

Εκπληκτικός για τους γηπεδούχους ο Μετίν, με ένα γκολ και δυο δοκάρια, πολύ καλός ο Φαβάλι για τον Ατρόμητο, με ένα γκολ και την ασίστ στο άλλο. Ο χαρακτηρισμός «εξαιρετική» για την απόδοση και των δυο τερματοφυλάκων -σε ένα ματς που τελείωσε 2-2- επιβεβαιώνει, αν μη τι άλλο, το όμορφο θέαμα που αυτό προσέφερε.

Δείτε το φιλμ του αγώνα

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Λάρισα: Μάλαρτζ, Μπουκουβάλας (59' Μπουκουβάλας), Βενετίδης, Νταμπίζας, Φερέϊρα, Ντε Νίγκρις, Τουαμά (65' Γιαννακόπουλος), Μετίν, Ααράμπ, Ρομέου, Αμπουχατζίρα

Ατρόμητος: Μιχαηλίδης, Μπλένχιο, Κουτσόπουλος, Νεμπεγλέρας, Περόνε (60' Αναστασάκος), Φαβάλι, Νάστος, Σαρμιέντο, Καλαντζής(53' Σφακιανάκης), Τάτος (69' Μπρίτο), Ολιβέιρα

«Καθάρισε» από νωρίς o Άρης


Τη νίκη με σκορ 1 – 0 πήρε ο Άρης, στην εντός έδρα αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα του Ιομάρ Μαζίνιο προηγήθηκε μόλις στο 3ο λεπτό, με το γκολ του Ναφτί, σκορ το οποίο υπερασπίστηκε μέχρι το τέλος του αγώνα, διατηρώντας την παράδοση που τον θέλει να μη χάνει από τον ΠΑΣ, στο Κλεάνθης Βικελίδης, από το 1975.

Με γκολ από τα αποδυτήρια ξεκίνησε το πρώτο ημίχρονο. Ο Σαμίρ Ναφτί εκμεταλλεύτηκε την ασθενή απόκρουση των αμυντικών του ΠΑΣ, σε μια επιθετική προσπάθεια της ομάδας του και με δυνατό και φαλτσαριστό σουτ, λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους. Μετά το γκολ ο Άρης έμεινε στην άμυνά του και άφησε την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ομάδα των Ιωαννίνων, χτυπώντας τη, στην κόντρα. Οι φάσεις στο υπόλοιπο διάστημα ήταν ελάχιστες μπροστά από τις δύο εστίες, με τον Ντιμπαλά να χάνει τη μεγαλύτερη εξ’ αυτών για τους φιλοξενούμενους, όταν βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Σηφάκη, αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε ψηλά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, του τερματοφύλακα των γηπεδούχων.

Το δεύτερο 45λεπτο ξεκίνησε όπως περίπου και το πρώτο, με τον Άρη να μπαίνει δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, για να πετύχει ένα δεύτερο γκολ και να «καθαρίσει» το ματς. Οι Γιαννιώτες από την πλευρά τους μπήκαν πιο επιθετικά, με σκοπό να πιέσουν για το γκολ της ισοφάρισης, αλλά πλήρωσαν την δυστοκία των επιθετικών τους. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα από τον κ. Παμπορίδη, με αποτέλεσμα να πάρει ο Άρης τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Μη σταματάς...


η νίκη που θα της εξασφαλίσει και μαθηματικά μία από τις δύο θέσεις του Ε’ Ομίλου στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας θέλει απόψε η Εθνική ομάδα αντιμετωπίζοντας τη Ρωσία. Το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας θέλει να φτάσει στην πέμπτη επιτυχία σε ισάριθμες αναμετρήσεις, κάτι που παράλληλα θα της εξασφαλίσει τη συμμετοχή στα προημιτελικά την Πέμπτη κι όχι την Παρασκευή. Έτσι θα έχει μία επιπλέον ημέρα ξεκούρασης, σε αντίθεση με τον αντίπαλό της, τον τρίτο ή τέταρτο του Στ’ Ομίλου, που θα αγωνίζεται την Τετάρτη.

Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν και οι παίκτες είναι έτοιμοι για μία ακόμη καλή εμφάνιση. Η Ρωσία δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2007, αφού λείπουν παίκτες της κλάσης των Κιριλένκο, Χόλντεν και Κριάπα. Παρ’όλα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αμελητέα ποσότητα-όπως αποδείχτηκε στο τουρνουά «Ακρόπολις» όπου η Εθνική νίκησε δύσκολα με 71-63-και διεκδικούν με αξιώσεις την πρόκριση στους «8».

Σε περίπτωση ήττας η Εθνική κινδυνεύει να μείνει εκτός των δύο πρώτων θέσεων. Αυτό θα συμβεί αν χάσει και την Τρίτη από τη Γαλλία και παράλληλα οι Ρώσοι νικήσουν την ίδια ημέρα την ΠΓΔΜ. Όμως μία καλή ελληνική ομάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το συγκρότημα του Ντέιβιντ Μπλατ. Εφόσον η Εθνική πάρει τη νίκη απόψε, τότε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα Γαλλία-Κροατία, η πρώτη θέση θα κριθεί την Τρίτη στον αγώνα κόντρα στους «τρικολόρ».

ΠΑΟΚ: Θέλει να φύγει (πάλι) με το «διπλό»


Τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα και την πρώτη σε εκτός έδρας ματς θέλει να πετύχει σήμερα (16:45, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και Novasports 1) ο ΠΑΟΚ κόντρα στον Αστέρα στην Τρίπολη. Την περσινή σεζόν ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε «αποδράσει» με το «διπλό» από την Αρκαδία, αφού είχε νικήσει με 2-0 τους «κυανοκίτρινους» (σ.σ.: Αναστασάκος και Κονσεϊσάο τα γκολ της συνάντησης). Οι Θεσσαλονικείς θα παρουσιαστούν με απουσίες στο Δημοτικό Στάδιο Τρίπολης, καθώς Σνάουτσνερ, Μπιζέρα, Κοντρέρας είναι τραυματίες και ο Μουν αισθάνθηκε ενοχλήσεις στην ποδοκνημική κατά τη διάρκεια της χθεσινής προπόνησης.

Σε ό,τι αφορά το πλάνο του Φερνάντο Σάντος για το σημερινό παιχνίδι, ο Πορτογάλος τεχνικός σχεδόν όλη την εβδομάδα δοκίμαζε το 4-4-2 με σχήμα ρόμβου στη μεσαία γραμμή και την Παρασκευή το άλλαξε σε ένα κλασικό 4-3-3 (έτσι πιθανότατα θα παραταχθεί η ομάδα).

Ο Σάντος θα τοποθετήσει κάτω από τα δοκάρια τον Χαλκιά και στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, τους Αραμπατζή, Τσιρίλο, Σαβίνι και Λίνο. Στο κέντρο της μεσαίας γραμμής θα βρίσκεται ο Βιτόλο, έχοντας στα πλάγια τον Φωτάκη (δεξιά) και τον Ίβιτς (αριστερά). Η τριπλέτα στην επίθεση θα αποτελείται από τους Κονσεϊσάο (δεξιά), Μουσλίμοβιτς (κέντρο) και Βεϊρίνια (αριστερά).

Την αποστολή συμπληρώνουν οι Κρέσιτς, Γκαρσία, Κουτσιανικούλης, Μαλεζάς, Παπάζογλου, Αμπουμπακαρί, Φιλομένο και Σορλέν. Στη Θεσσαλονίκη έμειναν οι Σνάουτσνερ (συνέχισε και χθες το πρωί με θεραπεία), Μπιζέρα (ανεβάζει ρυθμούς στο ατομικό πρόγραμμα), Κοντρέρας (κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη συντομεύοντας τον χρόνο επιστροφής του), Κουτζαβασίλης (που αγωνίστηκε χθες με την ομάδα Νέων), Μουν και Βερόν (δεν υπολογίζεται αυτή τη στιγμή από τον Σάντος).

«Να μας κυνηγούν αυτοί»!

Την επιθυμία να ξεφύγουν στη βαθμολογία της Superleague από τον Ολυμπιακό, ο οποίος έμεινε στο «μηδέν» με την Καβάλα στο Καραϊσκάκη, εξέφραζαν χθες το βράδυ οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» παρακολούθησαν το πρώτο ημίχρονο του αγώνα των «ερυθρόλευκων» στο πούλμαν που τους μετέφερε από την Αλεξανδρούπολη στην Κομοτηνή και το δεύτερο ημίχρονο στο ξενοδοχείο, όπου κατέλυσαν.

Το 0-0 έγινε πρώτο θέμα συζήτησης και οι «πράσινοι» έλεγαν μετά τη λήξη του ματς: «Πάμε τώρα να κάνουμε το "διπλό" με τον Πανθρακικό και να τους ξεφύγουμε με πέντε βαθμούς. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να τους αφήσουμε πίσω μας από την αρχή και αυτή τη φορά να μας κυνηγούν αυτοί».

Μετά χρειάστηκε η… επέμβαση του Χενκ Τεν Κάτε, ο οποίος προσπάθησε να κρατήσει προσγειωμένους τους ποδοσφαιριστές του: «Εμείς πρέπει να έχουμε το μυαλό μας στο δικό μας παιχνίδι. Το ματς είναι δύσκολο, θέλει προσοχή. Πρέπει να το πάρουμε οπωσδήποτε και για να τα καταφέρουμε, πρέπει να είμαστε σοβαροί. Προσοχή, διότι ο αντίπαλος δεν έχει πάρει ακόμα βαθμό και αυτό τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο».

Όσον αφορά το σχήμα με το οποίο θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός απόψε (19:00, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και Novasports 1) κόντρα στον Πανθρακικό, ο Ολλανδός τεχνικός σκέφτεται να παρατάξει με 4-2-3-1 την ομάδα του.

Κάτω από τα δοκάρια θα κάτσει ο Γκαλίνοβιτς και στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, θα βρίσκονται ο Μαρίνος, ο Μπιάρσμιρ, ο Σαριέγκι και ο Σπυρόπουλος. Στο κέντρο της μεσαίας γραμμής θα αγωνιστούν ο Κατσουράνης και ο Καραγκούνης. Στα πλάγια θα παίξουν ο Σαλπιγγίδης (δεξιά) και ο Λέτο (αριστερά), ενώ πιο μπροστά θα είναι ο Νίνης. Μοναδικός προωθημένος θα είναι ο Σισέ.

Την αποστολή συμπληρώνουν οι Τζόρβας, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Χριστοδουλόπουλος, Καντέ, Βύντρα, Γκάμπριελ, Πετρόπουλος, Μαχλελής και Καρνέζης. Στην Αθήνα έμειναν ο Δάρλας (από Δευτέρα μπαίνει στις προπονήσεις), ο Σιμάο (ίωση), ο Ρουκάβινα, ο Σεϊταρίδης και οι Κλέιτον, Μάντζιος, Δημούτσος, Τζιόλης (που δεν υπολογίζονται αυτή τη στιγμή από τον Τεν Κάτε).

Με το δεξί στο… Γολγοθά


Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θέλει να αρχίσει την άνοδό της στον ποδοσφαιρικό Γολγοθά που την περιμένει το προσεχές διάστημα η ΑΕΚ. Η «Ένωση» υποδέχεται απόψε στο ΟΑΚΑ τον Ηρακλή (21:15 Novasports 1) θέλοντας να διπλασιάσει τις νίκες της στο πρωτάθλημα και να μπει με… φόρα στα δύσκολα παιχνίδια που ακολουθούν με Έβερτον (17/9), ΠΑΣ Γιάννινα (20/9), Ολυμπιακό (23/9), Παναθηναϊκό (27/9), Μπενφίκα (1/10) και Skoda Ξάνθη (3 ή 5 Οκτωβρίου).

«Ο Ηρακλής είναι μία πολύ καλή ομάδα και ιδιαίτερα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα», δήλωσε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στη «SportDay» και συνέχισε: «Εμείς πρέπει να κάνουμε το παιχνίδι μας και να επιβάλλουμε τον ρυθμό μας για να φτάσουμε στη νίκη. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι σε όλο τον αγώνα».

Ο Σερβοέλληνας τεχνικός φαίνεται να βρίσκεται σε δίλημμα για το αν α χρησιμοποιήσει σύστημα 4-2-3-1 ή 4-4-2. Στην πρώτη περίπτωση, οι Μαντούκα, Σκόκο και Λεονάρντο θα κινούνται πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Μπλάνκο, ενώ στη δεύτερη πιθανότατα ο Μαντούκα θα μείνει στον πάγκο για να αγωνιστεί βασικός και σαν παρτενέρ του «Ζορό» ο Νέμεθ. Ο Σάχα θα είναι στο τέρμα, Χουανφράν και Αραούχο θα βρίσκονται στο αριστερό και το δεξί άκρο της άμυνας αντίστοιχα, ενώ Μαϊστόροβιτς-Ζεράλντο θα είναι το δίδυμο των στόπερ και Καφές-Μάκος αυτό των κεντρικών χαφ. Στην 20μελη αποστολή βρίσκονται οι Γιάχιτς και Γκερέιρο, που ίσως κάνουν ντεμπούτο, όχι όμως ο Άρτσε, καθώς δεν έχει έρθει η μπλε κάρτα του, και ο ανέτοιμος Χέρσι. Εκτός πλάνων είναι ο Νίκος Καράμπελας, που χθες πήρε εξιτήριο μετά από πέντε ημέρες νοσηλείας λόγω της επέμβασης σκωληκοειδίτιδας στην οποία υποβλήθηκε. Ο 25χρονος μπακ θα επανέλθει στις προπονήσεις σε δύο εβδομάδες.

Παίζει το κεφάλι του…


Στον «αέρα» βρίσκεται το μέλλον του Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο του Ολυμπιακού, ύστερα από την ισοπαλία (0-0) και την κακή εμφάνιση της ομάδας απέναντι στην Καβάλα. Ο Γεωργιανός τεχνικός φαίνεται πως μετράει μέρες, αφού σε κάθε ματς θα παίζει το κεφάλι του αρχής γενομένης το πρώτο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» στο Champions League κόντρα στην Αλκμααρ.

Ο κόσμος, μετά τη φάση των φιλοξενούμενων στο 85’, θυμήθηκε τον Ερνέστο Βαλβέρδε, καθώς φώναζε ρυθμικά το όνομά του και στη συνέχεια το σύνθημα «ομάδα μοντέλο, την κάνατε μπου…!». Οι οπαδοί των Πειραιωτών δεν ήθελαν από την αρχή τον Κετσπάγια και ζήτησαν από τον πρόεδρο να βρει μια λύση, αφού βλέπουν ότι η ομάδα τους δεν εμφανίζει ενθαρρυντικά δείγματα στο παιχνίδι της.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε προκύψει κάποια απόφαση για το θέμα του προπονητή, ωστόσο η αντίστροφη μέτρηση για τον Γεωργιανό φαίνεται πως έχει αρχίσει. Αν τελικά ο 41 ετών τεχνικός αποτελέσει παρελθόν, τότε φαίνεται πως θα εξεταστούν κάποιες εκ των έσω λύσεις.

Το πρώτο όνομα που ακούστηκε ήταν εκείνο του Αλέξη Αλεξανδρή, ο οποίος είναι προπονητής της ομάδας Νέων του Ολυμπιακού και υπάρχουν θετικά σχόλια για τη δουλειά του. Εν τω μεταξύ, υπάρχει το σενάριο να αναλάβουν τα «ηνία» της ομάδας ο Τζόρτζεβιτς με τον Κοβάσεβιτς (σ.σ.: οι οποίοι βρέθηκαν στο Καραϊσκάκη και παρακολούθησαν τον αγώνα) ή ο ένας από τους δύο μαζί με τον Νινιάδη. Κάποιοι δεν θέλησαν να αποκλείσουν την περίπτωση του Τάκη Λεμονή, μία λύση που θα βοηθούσε και επικοινωνιακά αυτή την περίοδο.

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES