20 Αυγ 2009

Ο Σαλπιγγίδης στην ελίτ των 20άρηδων


Μπορεί ο Παναθηναϊκός να γνώρισε την ήττα από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ωστόσο για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη ο αγώνας ήταν σταθμός στην καριέρα του, καθώς έγινε ο τρίτος μόλις Ελληνας ποδοσφαιριστής, που φτάνει τα 20 γκολ στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, και ο τέταρτος το πετυχαίνει αγωνιζόμενος με ελληνικές ομάδες.

Ο 28χρονος επιθετικός του Παναθηναϊκού κοιτάζει πλέον προς την κορυφή, από όπου απέχει έξι γκολ. Ο Ντέμης Νικολαϊδης οδηγεί την κούρσα με 26 γκολ, ενώ ο Δημήτρης Σαραβάκος και ο Κριστόφ Βαζέχα έχουν από 25.
Ο Σαλπιγγίδης στις 30 Σεπτεμβρίου 1999, πριν από δέκα χρόνια δηλαδή, μπήκε σαν αλλαγή στη θέση του Βρύζα στον αγώνα του ΟΥΕΦΑ ΠΑΟΚ - Λοκομοτίβ Τιφλίδας και στο 88' έκανε το τελικό 2-0. Ηταν 18 ετών και δύο μηνών. Εκείνη τη σεζόν δεν έπαιξε άλλο επίσημο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, πήγε δανεικός στη Λάρισα, έπαιξε δύο ματς Κυπέλλου και ξαναπήγε δανεικός στην Καβάλα για ενάμισι χρόνο!
Επιστρέφοντας στον ΠΑΟΚ ξαναπαίζει μετά από τρία χρόνια στην Ευρώπη και σκοράρει στο πρώτο του ευρωπαϊκό ματς που ξεκίνησε βασικός, εναντίον της Λεϊξόες.
Το καλοκαίρι του 2006 φεύγει από τον ΠΑΟΚ με επτά γκολ σε 19 αγώνες.
Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό έχει επίσης γκολ, στις 14 Σεπτεμβρίου 2006, αλλά σε ένα παιχνίδι που χαρακτηρίστηκε από πολύ... γκρίνια. Το 1-1 με την Μεταλούργκ Ζαπορίζια στην Πάτρα.
Την Τετάρτη, μια μέρα μετά τα 28α γενέθλιά του, ο Σαλπιγγίδης έφτασε τα 20 γκολ. Στα τρία φετινά ματς σκοράρει συνεχώς.
Ο Σαλπιγγίδης έχει σκοράρει 17 φορές με σουτ, μια με κεφαλιά, ενώ έχει και δύο στα δύο πέναλτι.

Ο Σαλπιγγίδης στην Ευρώπη:
1999-00: 1 γκολ/1 αγώνας
2002-03: 1 γκολ/4 αγώνες
2003-04: 0 γκολ/4 αγώνες
2004-05: 2 γκολ/4 αγώνες
2005-06: 3 γκολ/6 αγώνες
2006-07: 3 γκολ/8 αγώνες
2007-08: 4 γκολ/7 αγώνες
2008-09: 3 γκολ/12 αγώνες
2009-10: 3 γκολ/3 αγώνες

Αναλυτικά οι τέσσερις πρώτοι:

  • 1. Ντέμης Νικολαϊδης
    26 γκολ σε 53 αγώνες, όλα με την ΑΕΚ.
    (Πρωταθλητριών: 2, ΟΥΕΦΑ: 21, Κυπελλούχων: 3)
  • 2. Δημήτρης Σαραβάκος
    25 γκολ σε 54 αγώνες, 23 με τον Παναθηναϊκό και δύο με την ΑΕΚ.
    (Πρωταθλητριών: 9, ΟΥΕΦΑ: 10, Κυπελλούχων: 5)
  • 3. Κριστόφ Βαζέχα
    25 γκολ σε 63 αγώνες, όλα με τον Παναθηναϊκό.
    (Πρωταθλητριών: 12, ΟΥΕΦΑ: 8, Κυπελλούχων: 5)
  • 4. Δημήτρης Σαλπιγγίδης
    20 γκολ σε 49 αγώνες, 7 με τον ΠΑΟΚ και 13 με τον Παναθηναϊκό.
    (Πρωταθλητριών: 6, ΟΥΕΦΑ: 14)
  • Και τώρα πρωτάθλημα...


    Από τη στιγμή που έγινε η κλήρωση των πλέι οφ του Champions League, οι ελπίδες του Παναθηναϊκού για πρόκριση στους ομίλους ήταν λίγες. Μετά το πρώτο ματς της Αθήνας, έγιναν από ελάχιστες έως μηδαμινές. Το 3-2 των Ισπανών απλά έδειξε περίτρανα ότι οι Μαδριλένοι είναι σαφώς πολύ καλύτερη ομάδα. Κάτι που όλοι γνώριζαν. Παρ' όλα αυτά, οι "πράσινοι" πάλεψαν, έδωσαν τα πάντα μέσα στο γήπεδο, είχαν στηθεί σωστά από τον Χενκ Τεν Κάτε (ειδικά η επιλογή με τον Ζιλμπέρτο στο κέντρο της άμυνας του βγήκε), αλλά πολύ απλά η Ατλέτικο είναι καλύτερη ως ομάδα.

    Το δεύτερο ματς, δεν θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, όμως ξεκάθαρα χρειάζεται ένα θαύμα. Όπως είπε και ο Ολλανδός τεχνικός, το "τριφύλλι" θα... πουλήσει ακριβά το τομάρι του, αλλά και πάλι το να γυρίσει το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από τρομερά δύσκολο...

    Το ενδιαφέρον όλων λοιπόν στρέφεται στην έναρξη του πρωταθλήματος. Ο μεγάλος στόχος του Παναθηναϊκού άλλωστε από την πρώτη στιγμή αυτός ήταν. Το Σάββατο υπάρχει η πρεμιέρα με τον Εργοτέλη στο Ηράκλειο και πρέπει το «τριφύλλι» να μπει με το δεξί. Γιατί πολύ απλά θέλουν οι "πράσινοι" να κάνουν ένα δυνατό ξεκίνημα για να μην χρειαστεί να κάνουν ότι και τις περασμένες σεζόν, δηλαδή να κυνηγούν την κορυφή.

    Συν και πλην
    Φυσικά, είναι λογικό να υπάρχει μια μικρή απογοήτευση μετά την ήττα από τους "ροχιμπλάνκος". Όμως κανείς δεν σκύβει το κεφάλι. Απλά, κρατούν οι πάντες κάποια πράγματα που "έβγαλαν" μάτια στο ματς του ΟΑΚΑ. Στα συν για το "τριφύλλι", πέρα από την εμφάνιση του Ζιλμπέρτο Σίλβα που τα πήγε εξαιρετικά στο ρόλο που του ανατέθηκε, συγκαταλέγεται και η φυσική κατάσταση, τα τρεξίματα πολύ απλά που έδειξαν να έχουν οι "πράσινοι".

    Κάτι που αποδεικνύει ότι και αυτή τη σεζόν ο Παναθηναϊκός θα είναι πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες σε αυτό τον τομέα. Συνδυάζοντας ασφαλώς και την ποιότητα που είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Επίσης, για ακόμη μια φορά ο Σεμπάστιαν Λέτο έστω κι αν πέρασε ως αλλαγή, απέδειξε ότι οι "πράσινοι" βρήκαν μετά από χρόνια έναν αριστερό χαφ εξτρέμ που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

    Από εκεί και πέρα, υπήρχαν φυσικά και τα αρνητικά. Πρώτα απ� όλα η απόδοση του Μπράις Μουν. Είναι ξεκάθαρο ότι στο δεξιό άκρο της άμυνας ο Νοτιοαφρικανός δεν μοιάζει ικανός να αντέξει το βάρος για να αγωνίζεται βασικός με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Επίσης, προβληματισμό προκάλεσε και ο Μάριο Γκαλίνοβιτς ο οποίος ευθύνεται στα 2 από τα 3 τέρματα που δέχτηκε η ομάδα του.
    Τέλος, για ακόμη μια φορά ο Σισέ έμοιαζε να παλεύει με τα θηρία, καθώς δεν τροφοδοτήθηκε σωστά για να δημιουργήσει κινδύνους.

    Μεταγραφή;
    Όσον αφορά τα μεταγραφικά, στον Παναθηναϊκό είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν το ρόστερ της ομάδας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η περίπτωση μιας ακόμη κίνησης για την ενίσχυση του "τριφυλλιού". Θα αναλύσουν όλα δεδομένα και με "καθαρό μυαλό" θα πάρουν αποφάσεις γι' αυτό. Και ίσως να γίνει τελικά η έκπληξη και να αποκτηθεί καθαρό δεξιό μπακ και όχι στόπερ.

    powered by Agones.gr (Στοίχημα)

    GEOMAP


    counter

    LIVE SCORES