27 Νοε 2009

Αφιέρωμα της FIFA στα ντέρμπι των "αιωνίων..."

Η ιστοσελίδα της FIFA κάνει αφιέρωμα στα ντέρμπι «αιωνίων», τα οποία και παρομοιάζει με ελληνικές τραγωδίες.


Super League: Αφιέρωμα της FIFA στα ντέρμπι των "αιωνίων..."Αναδρομή, γίνεται στο κείμενο, στην πρώτη κόντρα Ολυμπιακού –Παναθηναϊκού, το 1930, όπου νίκησαν οι «πράσινοι», αλλά γίνεται και λόγος για την υπεροχή που έχουν, πλέον, οι «ερυθρόλευκοι», σε νίκες και τίτλους.
Αναλυτικά το αφιέρωμα αναφέρει...


Μπορεί η τραγωδία να έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, όμως, δεν είναι καθόλου… ντεμοντέ, καθώς τα δράματα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, χρησιμοποιούνται ακόμα...
Η τραγωδία, στη σημερινή της μορφή, έχει αναγωγή στα ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, καθώς πάντα έχουν στοιχεία τραγωδίας, ίντριγκας, έντασης, θεών, ηρώων και προδοτών. Το επόμενο... έργο θα «ανέβει» την Κυριακή στο Καραϊσκάκη, στο ντέρμπι «αιωνίων», στη «μητέρα των μαχών», όπως αποκαλούνται τα παιχνίδια, ανάμεσα στις δύο πιο φημισμένες και πιο επιτυχημένες ομάδες της χώρας.
Ο Παναθηναϊκός, που ιδρύθηκε το 1908 στο κέντρο της Αθήνας, αντιπροσώπευε την υψηλή κοινωνία, ενώ ο Ολυμπιακός, που «γεννήθηκε» δεκαεπτά χρόνια αργότερα, στο λιμάνι του Πειραιά, «μιλά» στην καρδιά των ανθρώπων της εργατικής τάξης.
Όσον αφορά στους τίτλους, οι «κόκκινοι» πανηγυρίζουν τα 37 πρωταθλήματα και τα 24 Κύπελλα, ενώ οι «πράσινοι» έχουν 19 και 16 αντίστοιχα, ενώ δεν σταματούν να πικάρουν τους αντιπάλους τους, για τη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.
Φυσικά, η κόντρα μεταξύ των δύο δεν περιορίζεται στο ποδόσφαιρο, αλλά επεκτείνεται και στο μπάσκετ, στο πόλο, στο βόλεϊ, ακόμα και στις γυναίκες.
Στο ποδόσφαιρο, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν συναντηθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1930, έχουν παίξει συνολικά 169 φορές, με τον «Θρύλο» να έχει 69 νίκες, τους «πρωτευουσιάνους» 44, ενώ 56 ματς έληξαν ισόπαλα.
Να αναφέρουμε ότι δεν υπήρχε «Χ», από το 1930 ως το 1947, ενώ η πρώτη ισοπαλία ήταν στις 9 Μαρτίου του 1947 και μάλιστα με 0-0. Το πρώτο παιχνίδι, ήταν στην κυριολεξία «πράσινο», καθώς το εντυπωσιακό 8-2 έλαβε χώρα!
Και να μιλήσουμε για το τώρα, τον Παναθηναϊκό οδηγούν οι ήρωες Γιώργος Καραγκούνης και Κώστας Κατσουράνης, με ενίσχυση από τον Τζιμπρίλ Σισέ, ενώ υπάρχει πάντα ο πολύτιμος Ζιλμπέρτο Σίλβα. Από την άλλη, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός στηρίζεται στους Λατινοαμερικάνους Λουτσιάνο Γκαλέτι, Ντουντού και Ντιόγο.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν νέα ελληνική τραγωδία, μεγέθους...σύρραξης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES