30 Σεπ 2009

Το χάσμα... και η πρόκληση

Κακά τα ψέματα και η αλήθεια πικρή αναφορικά με το χάσμα μεταξύ αγγλικού και ελληνικού ποδοσφαίρου. Και το χάσμα είναι τεράστιο, από όποια πλευρά και να το εξετάσεις. Ο πρωταθλητής Ελλάδας, Ολυμπιακός, ναι μεν ηττήθηκε αξιοπρεπώς, χάρη στην καταπληκτική εμφάνιση του Νικοπολίδη, από την μονίμως 4η της Premier League, αλλά μόνο ως προς την έκταση του σκορ και όχι ως προς την εμφάνιση.
- Ο πρωταθλητής Ελλάδας, Ολυμπιακός, ναι μεν ηττήθηκε αξιοπρεπώς, χάρη στην καταπληκτική εμφάνιση του Νικοπολίδη, από την μονίμως 4η της Premier League, αλλά μόνο ως προς την έκταση του σκορ και όχι ως προς την εμφάνιση.
- Οι ερυθρόλευκοι ωστόσο, βρίσκονται μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση, καθώς με νίκη επί της Σταντάρ στο Καραϊσκάκη, θα έχουν απομακρυνθεί βαθμολογικά από βέλγους, ολλανδούς και θα είναι το φαβορί για την κατάκτηση της 2ης θέσης.
Και οφείλουμε να παραδεχτούμε πως κέρδη απέναντι σε τέτοιου επιπέδου ομάδων -ειδικά εκτός έδρας-, περιορίζονται μόνο σε θέματα τεχνογνωσίας γύρω από το ποδόσφαιρο. Τα βαθμολογικά σπανίζουν και θα πρέπει στην προκειμένη περίπτωση να αναζητηθούν απέναντι σε Σταντάρ και Αλκμααρ, ομάδες που δύναται να κοντράρει ο Ολυμπιακός και να διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League. Και μετά το ισόπαλο μεταξύ τους αποτέλεσμα, ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευκαιρία να εδραιωθεί στην 2η θέση, νικώντας την Σταντάρ στο Καραϊσκάκη, την ώρα που η Αλκμααρ θα φιλοξενεί την Αρσεναλ.

Δεν τον έσωσε το πάθος αυτή τη φορά…

Γνωστές οι αδυναμίες του Ολυμπιακού αλλά μετά τη νίκη επί της Αλκμααρ και τις εκτός έδρας επιτυχίες στα ελληνικά ντέρμπι, χρειάστηκε ένα παιχνίδι με την Αρσεναλ -που δεν υπολόγιζες στους βαθμολογικούς υπολογισμούς-, για να αναδυθούν εκ νέου στην επιφάνεια. Το πάθος των ερυθρολεύκων δεν ήταν αρκετό αυτή τη φορά και με 9 αμυντικογενείς παίκτες στην 11άδα, που στην Ελλάδα μπορούν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ήταν αδύνατο να φτάσουν συνδυασμένα στην περιοχή του Μανόνε, ήταν αδύνατό να αλλάξουν περισσότερος από 3 πάσες μπρος τα εμπρός, ενώ κατάφεραν να δημιουργήσουν μόλις μία ευκαιρία. Κι αυτή από στημένη φάση.
…ούτε οι Νικοπολίδης, Λεντέσμα
Παιχνίδι πρωτοβουλίας και επιθετική λειτουργία λοιπόν... μηδέν. Πώς θα μπορούσε να υπάρχει άλλωστε, αφού από τους πέντε που θα μπορούσαν να φτιάξουν παιχνίδι (Ντουντού, Ντιόγκο, Τοροσίδης, Λεονάρντο, Ζαϊρί) δεν διασώθηκε κανένας. Και η αμυντική λειτουργία όμως, περίπατο πήγε. Ο Νικοπολίδης με τις σωτήριες επεμβάσεις του και ο Λεντέσμα -που θα πεθάνει στο γήπεδο αν συνεχίσει να αγωνίζεται με τέτοιους ρυθμούς- ήταν πραγματικά εξαιρετικοί, ενώ και οι τέσσερις της άμυνας δεν τα πήγαν άσχημα. Ως μονάδες βέβαια, γιατί για να ξεπεράσεις αλώβητος το εμπόδιο τόσου ποιοτικού αντιπάλου, χρειάζεται η συμβολή όλων και όχι μερικών. Αλλωστε, τα 22 σουτ της αγγλικής ομάδας, εκ των οποίων τα 12 κατευθύνθηκαν στην εστία, δεν λογίζονται ως θετικός απολογισμός.
Η μελαγχολία της σύγκρισης
Κούραση υπάρχει, αλλά δικαιολογία δεν μπορεί να αποτελέσει. Πώς να μην υπάρχει άλλωστε, όταν σε πέντε διαδοχικά παιχνίδια, αγωνίζονται οι ίδιοι. Και αγωνίζονται οι ίδιοι γιατί το ρόστερ είναι ελλιπέστατο, ενώ υπάρχουν και σημαντικές απουσίες (Γκαλέτι, Μαρέσκα και Ντάρμπισαϊρ). Στο έμψυχο δυναμικό όμως υπάρχουν 25 παίκτες και εδώ ακριβώς προκύπτει η μεγαλύτερη μελαγχολία στις συγκρίσεις, καθώς κι η Αρσεναλ είχε απουσίες (έξι τον αριθμό) αλλά δεν είδαμε να την επηρεάζουν. Ο Βενγκέρ όμως, έχει στην διάθεσή του 45 επαγγελματίες και μπορεί να διαχειριστεί το ρόστερ του κατάλληλα, ώστε να κάνει το λεγόμενο ροτέισον.
Να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία
Με τους υπάρχοντες όμως θα πορευτεί ο Ολυμπιακός μέχρι τον Ιάνουάριο -τουλάχιστον- και ο Ζίκο καλείται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις επιλογές του, ούτως ώστε να μην κλατάρει η ομάδα, όπως έγινε και πέρσι από τον Φεβρουάριο και μετά. Παράλληλα, οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση, που δεν είναι άλλη από την πρόκριση στους "16" του Champions League. Κι αυτό, γιατί με νίκη επί της Σταντάρ Λιέγης στο Καραϊσκάκη, θα έχουν συγκεντρώσει έξι βαθμούς και θα έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο του ομίλου, με σημαντική διαφορά από βέλγους και ολλανδούς, που για την 3η αγωνιστική αντιμετωπίζουν τους "κανονιέρηδες". Μία πρόκριση, που αν επιτευχθεί, θα αποφέρει μεγάλα οφέλη  σε οικονομικό επίπεδο, ενώ θα  ανεβάσει και και το πρεστίζ του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES