6 Ιαν 2010

Τρομοκράτισσα!


Η ΑΕΚ είναι εδώ! Η «Ένωση» επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού στο «Καραϊσκάκη», δείχνοντας ότι, παρά τα πολλά προβλήματά της, παραμένει ακμαία και φέρνοντας τους πρωταθλητές στο -5 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Ο Νάτσο Σκόκο στο 33’ και το 40’ τα γκολ των νικητών, είχαν προηγηθεί οι γηπεδούχοι στο 28’ με τον Αβρ. Παπαδόπουλο. Διαμαρτυρίες των γηπεδούχων για μη αποβολή του Καράμπελα και ακυρωθέν γκολ του Τοροσίδη, αλλά και των φιλοξενουμένων για τη φάση του πρώτου γκολ. Κορυφαίοι Αραμπατζής και Τζεμπούρ για τους νικητές.

Μπήκαν… φουριόζοι

Ο Ολυμπιακός άρχισε καλύτερα στο ντέρμπι και είχε την υπεροχή στο πρώτο τέταρτο, χάρη στην καλή κυκλοφορία της μπάλας. Η ΑΕΚ, που αντιμετώπιζε προβλήματα στην ανάπτυξή της στο διάστημα αυτό, άρχισε να αναθαρρεί μετά το 15’, όταν και απείλησε με σουτ του Σκόκο εκτός περιοχής. Μάλιστα, στο 25’ άγγιξε το γκολ, αλλά ο Τζεμπούρ απέναντι από τον Νικοπολίδη καθυστέρησε να πλασάρει χάνοντας μεγάλη ευκαιρία.

Γκολ και διαμαρτυρίες

Οι «ερυθρόλευκοι» σε ένα διάστημα όπου δεν είχαν καλή απόδοση προηγήθηκαν. Στο 28’ από ένα κόρνερ ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έγινε αποδέκτης της μπάλας λίγο έξω από τη μικρή περιοχή και πλάσαρε. Η μπάλα είχε κατεύθυνση προς τα δίχτυα, όταν ο εκτεθειμένος Κώστας Μήτρογλου έκανε την προβολή. Αρχικώς το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ, αλλά εν συνεχεία ο Δημήτρης Καλόπουλος έδειξε σέντρα. Οι «κιτρινόμαυροι» διαμαρτυρήθηκαν θεωρώντας ότι ακόμη και αν ο Μήτρογλου δεν ακουμπά την μπάλα (κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο ούτε από τον τηλεοπτικό φακό), ο νεαρός επιθετικός επηρεάζει τη φάση και εμποδίζει τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Ανατροπή με Σκόκο

Παρά την αναταραχή που έφερε αυτό το γκολ, η ΑΕΚ ανασυντάχθηκε και με πρωταγωνιστή τον Νάτσο Σκόκο έφτασε σε δύο γκολ. Στο 33’ ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός με μονοκόμματο δεξί βολέ λίγο έξω από την περιοχή ισοφάρισε και επτά λεπτά μετά από δική του εκτέλεση φάουλ μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής η πορεία της μπάλας ξεγέλασε τον Νικοπολίδη που περίμενε «γέμισμα» και έγραψε το 1-2. Η «Ένωση» έφτασε κοντά και σε τρίτο τέρμα στο 43’, όταν μετά από συνεργασία Τζεμπούρ και Σκόκο, ο Μπλάνκο από καλή θέση αλλά πιεζόμενος από αντίπαλο σούταρε άουτ.

Ρίσκο από τον Ζίκο

Η ΑΕΚ με την ψυχολογία στα ύψη ήταν εμφανές πως πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που είχε πάθος και διάθεση, αλλά όχι εμπνεύσεις και σχέδιο. Στο 54’ ο Αραούχο έφτασε κοντά στο τρίτο γκολ για την ΑΕΚ, αλλά ο Νικοπολίδης απέκρουσε σε κόρνερ και ο Ζίκο αντιλήφθηκε πως κάτι έπρεπε να αλλάξει. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός αποφάσισε να ρισκάρει αποσύροντας τον Γιώργο Κατσικογιάννη και περνώντας στη θέση του τον Ζαουάντ Ζαϊρί, με τον Όσκαρ να μετατίθεται από τη θέση του αριστερού εξτρέμ στο κέντρο. Από εκείνο το σημείο και μετά η επιθετική δραστηριότητα του Ολυμπιακού βελτιώθηκε και οι συνεχείς σέντρες δημιουργούσαν προβλήματα στην οπισθοφυλακή της ΑΕΚ.

Στο 63’ ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών από τους γηπεδούχους αυτή τη φορά, όταν ο Δημήτρης Καλόπουλος δεν απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Νίκο Καράμπελα για σκληρό μαρκάρισμα στον Βασίλη Τοροσίδη.

Κινήσεις στη σκακιέρα

Οι φάσεις έλειπαν από το ντέρμπι, με τον Ολυμπιακό να έχει μια φλύαρη υπεροχή και να προσπαθεί με γεμίσματα να ισοφαρίσει και την ΑΕΚ να οπισθοχωρεί. Ο Ζίκο έριξε στη μάχη τον Ματ Ντάρμπισαϊρ αντί του Ντιόγο (μάλιστα αποδοκιμάστηκε από την κερκίδα για την επιλογή του) και λίγο αργότερα απέσυρε τον Έντσο Μαρέσκα περνώντας στη θέση του τον Τάσο Πάντο, που ανέλαβε το δεξί άκρο της άμυνας, με τον Τοροσίδη να προωθείται στα χαφ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, αν και αρχικά διατήρησε το σχήμα με δύο επιθετικούς, αντικαθιστώντας τον Σανέλ Γιάχιτς με τον Γρηγόρη Μάκο, στο 75’ απέσυρε τον Ισμαέλ Μπλάνκο και πέρασε στη θέση του τον… ξεχασμένο Παναγιώτη Λαγό, με τον Αργεντινό φορ να δείχνει δυσαρεστημένος από την επιλογή του προπονητή του. Οι κινήσεις στη σκακιέρα των προπονητών συνεχίστηκαν, με τον Σερβοέλληνα προπονητή να βάζει τον Παναγιώτη Ταχτσίδη αντί του Νάτσο Σκόκο, που αντιμετώπιζε μυϊκό πρόβλημα.

Ευκαιρίες εκατέρωθεν

Τα τελευταία λεπτά του ντέρμπι ήταν δραματικά. Στο 85’ ο Ράφικ Τζεμπούρ «χόρεψε» την άμυνα του Ολυμπιακού, αλλά το σουτ του Παντελή Καφέ απέκρουσε ενστικτωδώς εξ επαφής ο Νικοπολίδης. Στο 87’ ο Ολυμπιακός σκόραρε με κεφαλιά του Τοροσίδη, αλλά το γκολ ακυρώθηκε ως επιθετικό φάουλ στον Καράμπελα, προκαλώντας νέες διαμαρτυρίες, ενώ στην αντεπίθεση ο Νικοπολίδης απέκρουσε και πάλι σωτήρια την προσπάθεια του Λαγού. Ακολούθησαν πολλές σκηνές… ροκ στην περιοχή της ΑΕΚ, με τους «κιτρινόμαυρους» να απομακρύνουν τους κινδύνους και να είναι ιδιαίτερα απειλητικοί στην κόντρα. Η τελευταία μεγάλη φάση ανήκε στον Ολυμπιακό, με τον Γιάννη Αραμπατζή να αποκρούει εντυπωσιακά στη δεξιά του γωνία την κεφαλιά του Τοροσίδη.

Το τελευταίο σφύριγμα του Δημήτρη Καλόπουλου έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στην ΑΕΚ των πολλών προβλημάτων για το μέλλον και προβληματισμό στον Ολυμπιακό, που πλέον απέχει πέντε βαθμούς από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Το φιλμ του αγώνα

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Ζίκο): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Μπράβο, Μέλμπεργκ, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα (78’ Πάντος), Κατσικογιάννης (55’ Ζαϊρί), Όσκαρ, Γκαλέτι, Ντιόγο (65’ Ντάρμπισαϊρ), Μήτρογλου.

Στον πάγκο: Πάρντο, Ντομί, Ζεβλάκοφ, Λεονάρντο.

ΑΕΚ (Ντ. Μπάγεβιτς): Αραμπατζής, Αραούχο, Καράμπελας, Μαϊστόροβιτς, Ζεράλντο, Γιάχιτς (66’ Γιάχιτς), Καφές, Μαντούκα, Σκόκο (82’ Ταχτσίδης), Τζεμπούρ, Μπλάνκο (75’ Λαγός).

Στον πάγκο: Σάχα, Γεωργέα, Γκέντσογλου, Λεονάρντο.

Κίτρινες κάρτες: Όσκαρ, Πάντος-Γιάχιτς, Καράμπελας, Ζεράλντο, Μαντούκα.

Διαιτητής: Δημήτρης Καλόπουλος (Μακεδονίας)
Βοηθοί: Σαραϊδάρης (Μακεδονίας), Μπαλτάς (Αχαΐας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES