12 Μαΐ 2010

Αυτοί ήταν τελικοί!

Αυτοί ήταν τελικοί! Ατλέτικο Μαδρίτης και Φούλαμ διεκδικούν σήμερα (21:45, ΑΝΤ1) στη «Νόρντμπανκ Αρένα» του Αμβούργου.

Το www.sport-fm.gr σας σερβίρει το καλύτερο ορεκτικό. Τους πέντε τελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που θα θυμόμαστε για πάντα!

1984: Άντερλεχτ – Τότεναμ

Το 1984 σε έναν συγκλονιστικό τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι (4-3), η Τότεναμ ήταν αυτή που «χαμογέλασε» έναντι της Άντερλεχτ. Την περίοδο εκείνη, ο νικητής αναδεικνυόταν σε δύο αγώνες. Στον πρώτο που διεξήχθη στο Βέλγιο, ο Μόρτεν Όλσεν «έσωσε την παρτίδα» για τους γηπεδούχους, ισοφαρίζοντας σε 1-1, πέντε λεπτά πριν από το τέλος. Με το ίδιο σκορ όμως (1-1), ολοκληρώθηκε και ο επαναληπτικός του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», με αποτέλεσμα ο τίτλος να κριθεί από τα έντεκα βήματα. Εκεί, η Τότεναμ παρουσιάστηκε πιο ψύχραιμη στη διαδικασία των πέναλτι (4-3) και το Κύπελλο UEFA κατέληξε στην τροπαιοθήκη της.

Στιγμές από τον αγώνα του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν»:



1998: Εσπανιόλ – Μπάγερ Λεβερκούζεν

Μία αποστολή που φαινόταν «χαμένη» κατάφερε να βγάλει εις πέρας η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Οι Γερμανοί βρέθηκαν με την «πλάτη στον τοίχο», στον τελικό του 1998, με αντίπαλο την Εσπανιόλ. Ο πρώτος αγώνας στη Βαρκελώνη έληξε με σκορ 3-0 υπέρ των γηπεδούχων, με τον Λοσάδα να κάνει «όργια», σκοράροντας στο 45’ και στο 56’ (ενδιάμεσα, στο 49’, είχε πετύχει γκολ και ο Σολέρ).

Ωστόσο, οι… «ασπιρίνες» δεν πτοήθηκαν από το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα και στον επαναληπτικό επικράτησαν με το ίδιο σκορ (3-0) των Καταλανών. Τίτα (57’), Γκετζ (63’) και Μπουμ Κουν Tσα(81’), αυτοί που…. «ευθύνονται» για το γεγονός ότι και αυτό το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι. Μπροστά στους οπαδούς της, η Μπάγερ Λεβερκούζεν βγήκε «ζωντανή» (3-2) από τη ψυχοφθόρο διαδικασία, με τον «ήρωα» του πρώτου ματς για τους Ισπανούς, Λοσάδα, να αστοχεί στο τελευταίο πέναλτι.

Το 3-0 του επαναληπτικού:



Η διαδικασία των πέναλτι:



2001: Λίβερπουλ – Αλαβές

Έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τελικούς (από άποψη τερμάτων και θεάματος) προσέφεραν Λίβερπουλ και Αλαβές στις 16 Μαΐου του 2001 στο Βεστφάλεν της Γερμανίας. Μπροστά σε 48.000 θεατές μπήκαν εννέα γκολ, με τους «κόκκινους» να επικρατούν τελικά της ισπανικής ομάδας με 5-4. Η Λίβερπουλ έπαιρνε πάντα το προβάδισμα στο σκορ καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα (2-0, 3-1 και 4-3), αλλά η απάντηση ερχόταν πάντοτε από την Αλαβές. Ακόμη και στο γκολ του Φάουλερ στο 73’, η «ψυχωμένη» ισπανική ομάδα βρήκε τη λύση με το γκολ του Ζόρντι Κρόιφ στο 89’. Ωστόσο, η προσπάθεια της δεν ολοκληρώθηκε, αφού στην παράταση, ένας δικός της παίκτης, ο Τζέλι, έγινε ο «μοιραίος» του αγώνα με αυτογκόλ στο 117’, έπειτα από φάουλ του Μακάλιστερ. Έτσι, ο Τζέραρντ και η παρέα του πανηγύρισαν στο τέλος της βραδιάς.



*Το 1973 η Λίβερπουλ είχε πανηγυρίσει το Κύπελλο UEFA με έναν επίσης δύσκολο τρόπο, απέναντι στη Γκλάντμπαχ. Κι αν ο πρώτος αγώνας στο «Άνφιλντ» είχε βρει θριαμβευτές τους «κόκκινους» με 3-0 (δύο γκολ ο Κίγκαν και ένα ο Λόιντ), στον επαναληπτικό, η Μπορούσια παρουσιάστηκε αποφασισμένη να μην παραδοθεί αμαχητί στον… πόλεμο και τα γρήγορα γκολ του Χάινκες (29’ και 40’) έδωσαν μεγάλο ενδιαφέρον στον αγώνα. Ωστόσο, η Λίβερπουλ άντεξε και σήκωσε το κύπελλο.



2002: Φέγενορντ – Ντόρτμουντ

Η Φέγενορντ είχε στεφθεί Κυπελλούχος Ευρώπης το 1974, επικρατώντας της Τότεναμ με 2-0 στην έδρα της (2-2 ο πρώτος αγώνας) αλλά ο αγώνας επισκιάστηκε από τρομερά επεισόδια. Επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη εμφάνιση του χουλιγκανισμού. Έτσι, το Κύπελλο UEFA που πανηγύρισε η Φέγενορντ το 2002 ήταν αυτό που έμεινε περισσότερο χαραγμένο στη μνήμη των Ολλανδών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο τελικός διεξήχθη στο Ρότερνταμ. Η Ντόρτμουντ αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι», αλλά τελικά η Φέγενορντ κέρδισε με 3-2, έχοντας σε εκπληκτική βραδιά τον Πιερ Φαν Χόιντονγκ που σημείωσε δύο γκολ (το άλλο ο Τόμασον). Αμορόζο και Κόλερ προσπάθησαν για τους Γερμανούς, αλλά μάταια.



2003: Σέλτικ – Πόρτο

Το Κύπελλο UEFA του 2003 είχε τη σφραγίδα του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός ξεκίνησε την «κατάκτηση» της Ευρώπης, με την Πόρτο να είναι το πρώτο δημιούργημά του. Οι «δράκοι» επικράτησαν με 3-2 της Σέλτικ, παρά την ιστορική εκστρατεία των οπαδών της σκωτσέζικης ομάδας στην Ισπανία. Περίπου 80.000 φίλοι της Σέλτικ ταξίδεψαν για να δουν από κοντά την ομάδα τους, παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν ούτε οι μισοί! Ο Μουρίνιο όμως, δεν «συγκινήθηκε» από την πολυάριθμη εκδρομή των οπαδών της Σέλτικ και πανηγύρισε το κύπελλο με την Πόρτο, χάρη στο γκολ του Ντερλέι στο 114’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES