2 Μαρ 2010

Παπανδρέου: «Φαινόταν από μικρός ο Νίνης»

Το ποδοσφαιρικό ταλέντο του Σωτήρη Νίνη εξήρε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους σπουδαστές του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ ο Σταύρος Παπανδρέου. Ο Έλληνας σκάουτερ ο οποίος εργάζεται στο Καμπιονάτο για λογαριασμό της Γιουβέντους παρουσίασε τον νεαρό άσο του Παναθηναϊκού ως τον πιο φέρελπι ποδοσφαιριστή του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ έκανε γνωστό πως είχε προβλέψει την εξέλιξή του πολύ πριν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα των επίδοξων δημοσιογράφων. Ακολουθούν τα σημαντικότερα αποσπάσματα των όσων είπε:


Για τα κριτήρια επιλογής του εκάστοτε παίκτη

«Η επιλογή ενός ποδοσφαιριστή γίνεται με βάση την τακτική της ομάδας, τη δυναμική του πρωταθλήματος, τη δουλειά που θέλουμε να κάνει μέσα στο παιχνίδι, τη φυσική κατάσταση, την αντοχή, την αλτικότητα και τη σωματική διάπλαση. Αυτά είναι τα αγωνιστικά κριτήρια. Εξίσου σημαντικά ωστόσο είναι και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παίκτη. Παρατηρούμε πολύ τον χαρακτήρα, την εξωγηπεδική ζωή αλλά και τις αντιδράσεις του παίκτη. Σε κάθε περίπτωση, για το ποιόν ενός παίκτη συμβουλευόμαστε τον μάνατζέρ του».


Οι επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου

«Το σύγχρονο ποδόσφαιρο επιτάσσει υψηλή τεχνική κατάρτιση για όλους τους παίκτες, ακόμα και για τους κεντρικούς αμυντικούς. Ο σύγχρονος ποδοσφαιριστής πρέπει επίσης να διαθέτει καλά και τα δύο πόδια, ενώ θα πρέπει να είναι εξαιρετικός τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι.
Είναι επίσης αναγκαία η άμεση προσαρμογή σε συνθήκες άμυνας από τη στιγμή που θα χαθεί η μπάλα, ακόμα και αν πρόκειται για επιθετικό, ενώ από τη στιγμή που θα ανακτηθεί η μπάλα από την ομάδα, όλοι οι παίκτες θα πρέπει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου να προσαρμοστούν σε συνθήκες επίθεσης
».


Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για μία καλή αγορά

«Συνήθως εφτά με οχτώ δύσκολα παιχνίδια είναι αρκετά για να εξάγει ένας σκάουτερ χρήσιμα συμπεράσματα για έναν παίκτη. Αναγκαίο είναι βέβαια και ένα διάστημα προσαρμογής για κάθε ποδοσφαιριστή, για να δούμε αν μπορεί να ζήσει στην πόλη που εδρεύει η ομάδα».

Ο Σταύρος Παπανδρέου ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Κλαούντιο Ρανιέρι την περίοδο που ο Ιταλός τεχνικός εργαζόταν στη Γιουβέντους, ξεκαθάρισε πως το σκάουτινγκ είναι έννοια άμεσα συνυφασμένη με την προπονητική. Ακολούθως, παρουσίασε τη φιλοσοφία του ιταλικού ποδοσφαίρου θεωρώντας παρεξηγημένο το στυλ παιχνιδιού των ομάδων της «Σερί Α».

«Το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι ιδιαιτέρως παρεξηγημένο. Δεν είναι αργό όπως συνηθίζουμε να λέμε, καθώς οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν αριθμητικό πλεονέκτημα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι σε χρόνο 4 με 5 δευτερολέπτων, ενώ προσαρμόζονται εξίσου γρήγορα σε συνθήκες άμυνας».

Για την εμμονή των ιταλικών συλλόγων σε μεγάλους σε ηλικία παίκτες

«Στην Ιταλία υπάρχει μεγάλος σεβασμός στους βετεράνους παίκτες όπως ο Ντελ Πιέρο, ή ο Τότι. Όταν ρώτησαν τον Μπερλουσκόνι για το πότε θα τερματίσει την καριέρα του ο Μαλντίνι, ο πρόεδρος της Μίλαν ήταν σαφής. «Δεν θα πω εγώ στον Πάολο πότε θα σταματήσει να παίζει μπάλα. Είναι δική του καθαρά η απόφαση». Για τον λόγο αυτό, ουκ ολίγες φορές μένουν στον πάγκο νέοι παίκτες, για χάρη των παλιών. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το οικονομικό background των Ιταλών, οι οποίοι έχουν την τάση να αγοράζουν παίκτες από το εξωτερικό, σε αντίθεση με την Ισπανία η οποία δίνει βάση στα φυτώρια και εξάγει ταλέντα. Η Ιταλία σαν χώρα υποστηρίζεται από εθνικούς οικονομικούς κολοσσούς όπως η FIAT και η Pirelli και έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει πολλά για να εισάγει ποδοσφαιρικά ταλέντα, ακόμα και αν σε κάποιες περιόδους βγαίνει εκτός προϋπολογισμού».


Για την ποδοσφαιρική αξία του Δημήτρη Σαλπιγγίδη

«Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είναι ο κορυφαίος σε προσαρμογή παίκτης στην Ελλάδα, όσον αφορά την άμεση ανταπόκρισή του σε συνθήκες άμυνας αλλά και επίθεσης. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτού του παίκτη είναι ότι πιέζει πολύ ψηλά δυσκολεύοντας την οργάνωση του παιχνιδιού της αντίπαλης ομάδας, ενώ η φυσική του κατάσταση δεν συναντιέται σε πολλούς ποδοσφαιριστές».

Το σκάουτινγκ σε όλο του το μεγαλείο

«Η πρώτη μου γνωριμία με τον Σωτήρη Νίνη ήταν στις προπονητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστέρα στην Καισαριανή το 2005, όταν ο μικρός ήταν 15 χρονών. Από την πρώτη στιγμή που τον είδα εξέφρασα την πίστη μου πως αυτός ο παίκτης θα εξελιχτεί σε πολύ μεγάλο ταλέντο. Επαληθεύτηκα δύο χρόνια μετά, όταν ο Νίνης βρέθηκε στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES