24 Φεβ 2010

Ο εκατομμυριούχος κύριος Γουέμπ

365_howard_webΕίτε έκανε ότι δεν είδε τίποτα είτε απλώς έκλεισε τα μάτια για να μη χαλάσει η συνταγή και στεναχωρηθεί ο αδιάφθορος κι αδέκαστος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί και τον αφήσει πάλι έξω από τα μεγάλα παιχνίδια στις διοργανώσεις που έχει αυτός την ευθύνη, η ουσία είναι ότι ο 39χρονος Χάουαρντ Γουέμπ ακύρωσε ένα γκολ που ίσως σήμαινε πάρα πολλά για τον Ολυμπιακό αλλά γνωρίζοντας ότι δε θα έχει αντίκτυπο στην δική του καριέρα.

Ο Γουέμπ είναι σήμερα ο 10ος πιο έμπειρος Άγγλος διαιτητής αλλά η ΟΥΕΦΑ κι η ΦΙΦΑ τον προτιμούν σαν να είναι ο πρώτος κι όχι ο δέκατος και γι αυτό τον χρησιμοποιούν συνέχεια.

Ο ίδιος το λέει ανοικτά ότι ζει από τη διαιτησία. Κι έχει δίκιο. Ψάξαμε και μάθαμε γι' αυτόν ότι το 2009 είχε έσοδα 400.000 ευρώ από τους αγώνες που σφύριξε. Είναι επαγγελματίας διαιτητής και ζει από αυτή τη δουλειά .Είναι λογικό (...) να θέλει να πηγαίνει στα σίγουρα και να μη δυσαρεστεί τους φίλους του κι εκείνους που τον εμπιστεύονται και τον ορίζουν αφού το χρήμα είναι πολύ...

Σίγουρα, κάτι ήξερε όταν άφησε τη θέση που είχε ως αστυνομικός για να αφοσιωθεί στη διαιτησία. Η καθαρή αμοιβή του από την Πρέμιερ Λιγκ είναι 120.000 ευρώ τον χρόνο και κερδίζει επιπλέον 7.500 ευρώ για κάθε αγώνα που σφυρίζει στο αγγλικό πρωτάθλημα ,εκτός από τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής. Επιπλέον χρήματα παίρνει από τα ματς που σφυρίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Από το 2006 έως και σήμερα έχει κερδίσει σχεδόν 1.800.000 ευρώ από τη διαιτησία

Με τόσο ακριβό στραγάλι πως να μην την λατρέψει τη σφυρίχτρα του;

Αλλά δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός που έκανε παράπονα για την απόφαση του στην εκπνοή ενός κρίσιμου αγώνα. Το 2008 είχε δεχθεί, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, τα παράπονα των Πολωνών και το 2009 των Αιγυπτίων. Για πανομοιότυπες φάσεις. Και τότε, η αμφιβολία (;) του Γουέμπ έγινε αβαντάζ για τους ισχυρούς (Αυστρία και Βραζιλία) και μαχαιριά για τους λιγότερο δυνατούς.

Από το 1989 σφυρίζει ο Γουέμπ που έχει βαρεθεί να ακούει ...ευχές από την εξέδρα. Συνηθισμένοι ωστόσο είναι όλοι στην οικογένεια του αφού κι ο πατέρας του ήταν διαιτητής.

Η καλή παράδοση που έχουν οι γαλλικές ομάδες με τον Γουέμπ είναι δεδομένη. Ο ίδιος, ωστόσο, σφύριξε και τον αγώνα Λάτσιο-Ολυμπιακός 1-2 2007-2008, για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Η αλήθεια είναι ότι τον Γουέμπ τον θεωρούν ως το ''αγαπημένο παιδί'' της Αγγλικής Ομοσπονδίας αλλά και της ΟΥΕΦΑ. Η παρουσία του στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας είχε προκαλέσει αίσθηση αλλά εξηγήθηκε με τη φιλική στάση του απέναντι στην Αυστρία την οποία ευνόησε αδικώντας την Πολωνία κι εξοργίζοντας τον Πολωνό Πρωθυπουργό που δήλωσε ότι θα ήθελε να τον σκοτώσει.

Με υπόδειξη της Αγγλικής Ομοσπονδίας στην ΦΙΦΑ ο Γουέμπ θα είναι ο μόνος Άγγλος διαιτητής που θα σφυρίξει στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Τυφλή είναι η εμπιστοσύνη που του έχουν.

Παρά τα παράπονα που ακούγονται.

Συνηθισμένος είναι αφού πάντα άλλωστε κάποιος τον καλύπτει. Το 2004, μόλις ο τότε προπονητής της Νιούκαστλ Σούνες τόλμησε να παραπονεθεί για ένα πέναλτι που δεν έδωσε στο 90' -τον κυνηγάει το λεπτό...- ο Γουέμπ, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 15.000 ευρώ από την Αγγλική Ομοσπονδία και σιώπησε.
Για τον Γουέμπ «καλός διαιτητής είναι αυτός που διευθύνει σωστά τους ανθρώπους και ξέρει πως να επικοινωνεί μαζί τους».

Όταν βέβαια τερματίσει την σταδιοδρομία του ως διαιτητής ο Γουέμπ θα έχει κερδίσει πολλά χρήματα ώστε να ζήσει άνετα την υπόλοιπη ζωή του. Έτσι κι αλλιώς την έχει εξασφαλισμένη τη θέση στην Αστυνομία του Ρόδεραμ από όπου απλώς έχει πάρει άδεια άνευ αποδοχών για 5 χρόνια.

Θα τελειώσει τη δουλειά και θα γυρίσει μετά για να κόβει κλήσεις.

Σε αυτόν ποιός από την «αστυνομία των γηπέδων» θα δώσει κλήση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES