13 Φεβ 2010

Άρχισαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες

Άρχισαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνεςΜία γιορτή της εκπληκτικής καναδικής… φύσης ήταν η τελετή έναρξης των 21ων Ολυμπιακών Αγώνων. Με τους ιθαγενείς της χώρας να πρωταγωνιστούν σε κάθε στιγμή της βραδιάς στο κλειστό στάδιο B.C Centre, οι 21οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στο Βανκούβερ.


Δίχως πολύ φολκλόρ, γήινη και ανθρώπινη, λίγες ώρες μετά τον τραγικό χαμό του Νοντάρ Κουμαριτασβίλι, οι Καναδοί έδωσαν τον τόνο για το πώς θέλουν να κυλήσουν αυτοί η διοργάνωση.

Δυστυχώς όμως, κάτι δεν πήγε καλά στη μεγάλη στιγμή της βραδιάς, στο άναμμα του ολυμπιακού βωμού.

Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ο Γουέιν "the Great One" Γκρέτσκι περίμενε υπομονετικά με τον Παραολυμπιονίκη Ρικ Χάνσεν, το Στιβ Νας των Φοίνιξ Σανς και τις Ολυμπιονίκες Κατριόνα Λε Μέι Ντάν και Νάνσι Γκριν τέσσερις κρυστάλλινους στύλους που ήταν τοποθετημένοι σε διαφορετικά σημεία του σταδίου, να ενωθούν και να προστατέψουν το βωμό.



Τελικά, ο Χάνσεν έμεινε να κρατάει τη δάδα στο χέρι, καθώς ο... στύλος που του αναλογούσε, δεν χαμήλωσε ποτέ! Ένας πανομοιότυπος εξωτερικός βωμός που θα "καίει" σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων έξω από το στάδιο, αποτέλεσε την έκπληξη των διοργανωτών. Κι αν ρωτάτε, ναι είναι τέσσερις οι στύλοι.



Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον τραγικά άτυχο, τον 21χρονο Κουμαριτασβίλι. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Τζον Φέρλονγκ ζήτησε από τους αθλητές να αγωνιστούν έχοντας στην καρδιά τους τον Κουμαριτασβίλι.

"Να σηκώσετε τα ολυμπιακά όνειρα του στους ώμους σας και να αγωνιστείτε με το πνεύμα του στην καρδιά σας", είπε συγκινημένος πριν χαθεί η φωνή του στις επιδοκιμασίες του κοινού.




Μεγαλύτερο χειροκρότημα ακόμα και από την άφιξη της καναδικής ομάδας, είχε λάβει νωρίτερα η ομάδα της Γεωργίας στην παρέλαση των εθνικών ομάδων. Με το πένθος περασμένο στα μπράτσα τους, οι Γεωργιανοί αθλητές δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους μπροστά στην αγάπη που εισέπραττε εκείνη την ώρα ο συναθλητής τους.

Η ελληνική ομάδα με σημαιοφόρο για τρίτη φορά τον 45χρονο Θανάση Τσακίρη ήταν και πάλι η πρώτη αποστολή που έκανε την εμφάνιση της στο στάδιο. Τους Έλληνες επευφημούσαν και οι ιθαγενείς, μέλη των τεσσάρων φυλών της περιοχής που πρωταγωνίστησαν στο πρώτο μέρος της τελετής.

Τοτέμ και... σκιές των περίφημων καφέ αρκούδων της περιοχής, γέμισαν το στάδιο. Στο ξεκίνημα της τελετής προβλήθηκε ένα βίντεο με ένα σνόουμπορντερ να κατεβαίνει την πλαγιά με τον εκφωνητή να αναφέρει μία μία τις προηγούμενες διοργανώτριες πόλεις των Αγώνων. Τελικά αυτός ο σνόουμπορντερ βρέθηκε ξαφνικά μέσα στο στάδιο, κατατρομάζοντας τον κόσμο και βροντοφώναξε "welcome to Vancouver".



Οι Καναδοί τίμησαν την αθλητική τους ιστορία με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Ζακ Βιλνέβ να γίνεται ο πρώτος οδηγός στην ιστορία της Φόρμουλας 1 που μεταφέρει την ολυμπιακή σημαία!

Η… μπάσα φωνή του τραγουδιστή/φωτογράφου Μπράιαν Άνταμς σκέπασε τη φωνή της Νέλι Φουρτάδο. Η Σάρα ΜακΛάχλαν "αιχμαλώτισε" το κοινό με το τραγούδι της και η K.D. Λανγκ απέτισε φόρο τιμής στον σπουδαιότερο Καναδό ποιητή και στιχουργό, Λέοναρντ Κόεν τραγουδώντας ξυπόλυτη το "hallelujah". Φάνηκε δυστυχώς ότι όλοι ανοιγόκλειναν το στόμα τους, δεν τραγουδούσαν ζωντανά!



Γενικά, πάντως η τελετή έναρξης του Βανκούβερ θα ξεχαστεί εύκολα. Οι Καναδοί είχαν δύσκολο έργο μετά το υπερθέαμα (στο μεγαλύτερο μέρος της) στο Πεκίνο. Ίσως η τελετή λήξης να είναι καλύτερη.

Στα αρνητικά της βραδιάς ήταν οι διαμαρτυρίες περίπου 1.000 ανθρώπων έξω από το στάδιο που αντιτίθενται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους σταμάτησε η αστυνομία λίγο πριν εισβάλλουν από μία από τις πλαϊνές πόρτες του σταδίου και η αναμέτρηση τους μόνο ευγενικά δεν κύλησε. Είπατε κάτι για την ασφάλεια;

Τέλος, οι διοργανωτές στην τελετή έναρξης έριξαν ψεύτικο χιόνι! Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και ήδη είναι πολύ πιθανή η ματαίωση της ελεύθερης κατάβασης στο αλπικό σκι το Σάββατο (13/02).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES