20 Νοε 2009

Εισήγηση της ΕΠΣ Κέρκυρας για τη Δ’ Εθνική

Το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ Κέρκυρας, αναφορικά με το θέμα της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης των Εθνικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και της διατήρησης ή κατάργησης της Δ' Εθνικής κατηγορίας, αποφάσισε ομόφωνα και εισηγείται στο Δ.Σ της Ε.Π.Ο τα εξής:


Η Δ' Εθνική κατηγορία με τη σημερινή δομή της έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, κυρίως για το περιφερειακό ποδόσφαιρο. Πιο συγκεκριμένα:
Παρέχει τη δυνατότητα σε 160 περίπου σωματεία της χώρας μας, από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα, να συμμετάσχουν σε θεσμό εθνικού επιπέδου και σε όλες τις Ε.Π.Σ να εκπροσωπούνται σε πανελλήνιες διοργανώσεις.
Με τη συμμετοχή αποκλειστικά Ελλήνων ποδοσφαιριστών και νέων ποδοσφαιριστών, κάτω των 20 ετών δίνει τη δυνατότητα να αναδειχτούν ποδοσφαιριστές, που θα στελεχώσουν τις Μικτές ομάδες των Ενώσεων, τις Εθνικές ομάδες και να τροφοδοτούν και να εμπλουτίζουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με ικανό και αναγκαίο δυναμικό. Η κατάργησή της θα στερήσει τη δυνατότητα από πολλά παιδιά, που μπορούν να διακριθούν σε αυτό το επίπεδο να εγκλωβιστούν και να μείνουν στάσιμοι στο τοπικό ποδόσφαιρο, που σε πολλές περιοχές της χώρας δεν έχει την ανάπτυξη που θα έπρεπε.
Δίνει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης νέων, κυρίως, διαιτητών από όλες τις περιοχές της χώρας, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αναδειχτούν, να εξελιχθούν και να στελεχώσουν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.
Δημιουργεί ανταγωνιστικό περιβάλλον στα τοπικά πρωταθλήματα, αφού δίνει κίνητρα αναβάθμισης στα σωματεία των Ενώσεων, ώστε να συμμετάσχουν στην κατηγορία.
Έχει σημαντικά κοινωνικά πλεονεκτήματα. Με τη μετακίνηση φιλάθλων σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης απομακρυσμένων περιοχών κυρίως νησιωτικών, ορεινών ή ακριτικών, όπου οι κοινωνίες και ιδιαίτερα η νεολαία δεν έχουν πολλές ευκαιρίες επαφών και ανάπτυξης σχέσεων με άλλες κοινωνίες.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που έχει μια διοργάνωση αυτού του επιπέδου.
Ταυτόχρονα όλα τα σωματεία αυτής της κατηγορίας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τις μετακινήσεις, τον ημιεπαγγελματικό χαρακτήρα των ποδοσφαιριστών, τα μεγάλα έξοδα διαιτησίας, το λειτουργικό κόστος, τα πρόστιμα κ.λπ.
Το ιδιαίτερα έντονο αυτό πρόβλημα, που ταλανίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα (Ενώσεις, Δ΄ Εθνική, τοπικές κατηγορίες κ.λπ), θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί αποτελεί καταλυτικό αρνητικό παράγοντα στην ανάπτυξή του και αποτελεί εστία πρόκλησης αντιαθλητικών, παράνομων, παρασιτικών και διαλυτικών φαινομένων στον αθλητισμό.
Παρά τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία της Δ΄ Εθνικής κατηγορίας το Δ.Σ της Ε.Π.Σ Κέρκυρας εκτιμά ότι αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα και θα πρέπει οργανωτικά να παραμείνει όπως είναι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι οικονομικής υποστήριξης των σωματείων μέσα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αφού, άλλωστε αυτό αποτελεί συνταγματική ευθύνη της πολιτείας.
Το Δ.Σ της Ε.Π.Σ.Κ εκτιμά ότι η κατάργηση αυτής της κατηγορίας θα οδηγήσει σε μαρασμό το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της περιφέρειας, αφού όποια μορφή κι αν αποκτήσει μια νέα κατηγορία θα συγκροτηθεί σταδιακά από σωματεία μεγάλων αστικών κέντρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES