26 Φεβ 2010

Παναθηναϊκός + Ευρώπη: Έννοιες ταυτόσημες

http://f.me.gr/u/i/intefix/photo/08/PAO*990_s.jpgΟ Παναθηναϊκός πανηγυρίζει την σπουδαία πρόκριση στους «16» του Europa League σε βάρος της Ρόμα και καλά κάνει. Στις δύο αναμετρήσεις με τους Ρωμαίους δεν ήταν το φαβορί, αλλά απέδειξε για μια ακόμη φορά γιατί θεωρείται ο «πρέσβης» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με δύο νίκες επί της πιο φορμαρισμένης ομάδας στην Ευρώπη το 2010 και μάλιστα με ισάριθμες ανατροπές, πετυχαίνοντας έξι γκολ, δικαιούται να μιλάει για πανάξια πρόκριση. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι… ασέβεια στο ευρωπαϊκό DNA του συλλόγου. Ενός συλλόγου το όνομα του οποίου είναι ταυτόσημο με την Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης χάρη στο απαράμιλλο πάθος και την ψυχή που «έβγαλε» στο χορτάρι του Ολυμπιακού Σταδίου στο πρώτο παιχνίδι και γιατί διαχειρίστηκε πολύ καλά τον αγώνα στο «Ολίμπικο» παρότι βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ. Δεν πανικοβλήθηκε, συνέχισε να κάνει το παιχνίδι του και όταν βρήκε την ευκαιρία, «χτύπησε» τρεις φορές μέσα σε έξι λεπτά και είπε «arrivederci Roma».

Σε ό,τι αφορά το παιχνίδι στην «αιώνια πόλη», ακρογωνιαίοι λίθοι ήταν ο Σωτήρης Νίνης και ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ο «μικρός» έκανε το καλύτερο και πιο ουσιαστικό του παιχνίδι με την πράσινη φανέλα και αν παρακολούθησε τον αγώνα ο Βίκτορ Μουνιόθ σίγουρα θα ένοιωσε ικανοποιημένος για την απόφαση του να τον προωθήσει στην πρώτη ομάδα πριν από τέσσερα χρόνια. Το μέλλον του είναι λαμπρό και με τέτοιες εμφανίσεις πολύ σύντομα θα «ανοίξει τα φτερά» του για μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα και ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ο Γάλλος, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ραϊμόν Ντομενέκ να τον αφήσει εκτός αποστολής της εθνικής για το φιλικό με την Ισπανία, «απάντησε» με δύο γκολ και έχοντας πετύχει τα τρία από τα έξι συνολικά του Παναθηναϊκού στα παιχνίδια με τη Ρόμα, απέδειξε σε όσους γκρινιάζουν ακόμη, ότι μπορεί να σκοράρει και στα λεγόμενα «μεγάλα» παιχνίδια.

Ο τρίτος που κρατούσε το κλειδί της νίκης-πρόκρισης ήταν ο Νίκος Νιόπλιας. Τις τελευταίες μέρες γράφτηκαν διάφορα (και από εμένα) για την πρόθεση του να ξεκουράσει κάποιους βασικούς για να είναι πιο «φρέσκοι» στο ματς πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, αλλά τελικά δικαιώθηκε και οφείλουμε να του βγάλουμε το καπέλο, τόσο για τον τρόπο που προσέγγισε, όσο και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το παιχνίδι. Η χρησιμοποίηση του Νίνη πίσω από τον Σισέ σε ελεύθερο ρόλο είναι τρανή απόδειξη για το τι μπορεί να κάνει σε αυτή τη θέση ο πιτσιρικάς, αλλά και πόσο πιο γρήγορα παίζει η ομάδα. Η έμπνευση με τον Καντέ σε ρόλο αριστερού μπακ με τον Σπυρόπουλο πιο μπροστά του βγήκε, ενώ ο Μαρίνος με την εμφάνιση του έδειξε ότι αξίζει περισσότερα λεπτά συμμετοχής και ότι μπορεί να… απλωθεί το ρόστερ και να μην περιορίζονται οι επιλογές σε 13-14 παίκτες, αφού υπάρχουν τουλάχιστον άλλα έντεκα παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν και τα οποία μπορεί να γίνουν περισσότερα.

Η Σταντάρ Λιέγης, που είναι ο επόμενος αντίπαλος στη φάση των «16» του Europa League δεν προκαλεί φόβο και ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ευκαιρία να περάσει στα προημιτελικά. Ωστόσο, η χαρά και η ευφορία που προκλήθηκαν από την πρόκριση επί της Ρόμα, πρέπει να έχουν διάρκεια λίγων ωρών, αφού ακολουθεί το κρίσιμο ματς με τον Πανιώνιο. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κρατήσει την εμφάνιση από τον αγώνα της Πέμπτης και να προσπαθήσει να «χτίσει» πάνω σε αυτήν για το υπόλοιπο της σεζόν. Μπορεί και οφείλει να διαχειριστεί σωστά την επιτυχία, αφού πρώτος στόχος παραμένει το πρωτάθλημα. Με αυτό το σύνθημα, άλλωστε, υποδέχτηκαν την αποστολή τα ξημερώματα της Παρασκευής στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι περίπου 500 φίλαθλοι της ομάδας, που φώναζαν: «Πρωταθλητή σε θέλουμε Παναθηναϊκέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES