3 Μαρ 2010

Το φορολογικό νέο...αγκάθι για την ΑΕΚ

aek-365Μία—ακόμα—διαδήλωση πρέπει να κάνουν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ.Αυτή τη φορά όχι για να βρεθεί λύση στο –μονίμως υπαρκτό—διοικητικό πρόβλημα της ομάδας τους αλλά για να αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.
Και γιατί πρέπει να νοιάζονται οι φίλοι της “Ένωσης” για το φορολογικό ;
Γιατί αυτή η αλλαγή θα επιβαρύνει το ταμείο της βασανισμένης και λεηλατημένης ομάδας τους με επιπλέον τουλάχιστον 2.400.000 ευρώ. Αυτό το…κουστούμι θα αναγκασθεί να το πληρώσει η ΠΑΕ ΑΕΚ αφού δεν έχει άλλη επιλογή εξαιτίας του…ορθόδοξου τρόπου διαχείρισης των οικονομικών της .
Πως και γιατί; Μα επειδή οι διοικούντες την ΠΑΕ ΑΕΚ, σε ένα καθεστώς που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ντέμη Νικολαίδη ως προέδρου της, έχει αναλάβει την υποχρέωση να πληρώνει αυτή τον φόρο για τις αμοιβές που προβλέπονται από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών της ομάδας της .
Αυτή η …πρωτοτυπία μπορεί να μην κόστιζε τόσο πολύ όταν ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε αυτοτελής φορολόγηση των ποδοσφαιριστών οι οποίοι έπρεπε να πληρώνουν φόρο 20%, όσα κι όποτε κι αν τα έπαιρναν από τις δόσεις των συμβολαίων τους .
Τώρα, όμως, πονάει και μάλιστα πολύ αυτός ο όρος που έχει μπεί στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Έτσι, η ΠΑΕ αντί για 20% θα φθάσει να πληρώνει έως και 45% φόρο για να καλύπτει τους ποδοσφαιριστές της, ανάλογα με την κλίμακα όπου υπάγονται, σύμφωνα με τα ποσά που εισπράττουν από την ομάδα τους.
Η ΠΑΕ ΑΕΚ πρέπει να δώσει σε αυτή τη σεζόν συνολικά 12.000.000 ευρώ στους παίκτες της. Η επιβάρυνση της ΠΑΕ γι αυτό το ποσό ήταν 2.400.000 ευρώ. Τόσα επιπλέον χρήματα έπρεπε να δώσει ως φόρο ώστε να πάρουν στο χέρι την αμοιβή τους οι ποδοσφαιριστές της.
Αντί για 2.400.000 ευρώ όμως, μετά από τη ψήφιση του νέου νόμου με τις αλλαγές στη φορολογία, όπου προβλέπεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των αποδοχών των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, η ΠΑΕ ΑΕΚ θα δώσει συνολικά από 4.800.000 έως και 5.300.000 ευρώ. Το …καπέλο είναι μεγάλο και θα πρέπει να πληρωθεί σε μία εποχή πραγματικά δύσκολη για τα οικονομικά και τα διοικητικά της ΑΕΚ.
image description
image description
Το χειρότερο για την ΑΕΚ θα είναι να υπάρξει αναδρομική ισχύς των φορολογικών αλλαγών ενώ είναι άγνωστο αν θα δεχθούν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας να αλλάξουν τον όρο που υπάρχει στα συμβόλαια τους και προβλέπει ότι την Εφορία την πληρώνει η ΠΑΕ και δεν ασχολούνται οι ίδιοι με αυτή τη…λεπτομέρεια. Εάν παραμείνει ο ίδιος όρος τότε η ζημιά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για την ΠΑΕ ΑΕΚ αφού θα την ακολουθεί αυτή η υποχρέωση και στα επόμενα χρόνια, μέχρι να πάψουν να ισχύουν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που σήμερα ανήκουν στο δυναμικό της ομάδας της . Οι μεγάλοι μπελάδες για την ΑΕΚ μόλις τώρα ξεκινούν εξαιτίας αυτής της γκάφας (;) εκτός κι αν πιστέψουμε ότι επειδή έχει χρήμα για πέταμα είναι τόσο …large ώστε αναλαμβάνει να πληρώνει και την Εφορία για τους παίκτες της. Κι άλλες ομάδες έχουν τέτοια πολιτική αλλά εκεί δίνουν μικτά τα χρήματα .Η μόνη ΠΑΕ που δέχεται μέσα από τα συμβόλαια που τη δεσμεύουν ότι έχει αυτή την υποχρέωση και άρα πρέπει να πληρώνει την Εφορία,όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή ,είναι η ΑΕΚ. Συγχαρητήρια για το νοικοκυριό αλλά μάλλον καταλαβαίνουμε όλοι γιατί έχει χαθεί η μπάλλα με τις “μαύρες τρύπες’’που όλο ανοίγουν και τελειωμό δεν έχουν στην ΑΕΚ …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES