13 Μαΐ 2010

Έπιασε πάτο ή έχει και... παρακάτω;

Έπιασε πάτο ή έχει και... παρακάτω;Εικόνα διάλυσης σε όλα τα επίπεδα παρουσιάζει ο Ολυμπιακός. Η ήττα από τον ΠΑΟΚ με 1-0 και η απώλεια της προοπτικής συμμετοχής στο Champions League άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου στις τάξεις της ομάδας. Η οργή του κόσμου ξεχείλισε εναντίον των υπεύθυνων, παικτών, προπονητή και πάνω από όλα της διοίκησης.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης με τις επιλογές που έκανε. Τα 12 πρωταθλήματα στα 14 τελευταία χρόνια ασφαλώς και αποτελούν τεράστια επιτυχία, ωστόσο παράπλευρη συνέπειά τους ήταν η δημιουργία υψηλών απαιτήσεων από τους οπαδούς, που δεν ανέχονται να βλέπουν αυτή την εικόνα. Παίκτες που κάποιοι από αυτούς είναι εμφανές πως δεν μπορούν να προσφέρουν κι άλλους που έχουν τις ικανότητες, αλλά όχι το χαρακτήρα και την πειθαρχία που απαιτούνται για πρωταθλητισμό, καθώς κι έναν προπονητή που ρίχτηκε στα… πολύ βαθιά και αδυνατεί να τους χαλιναγωγήσει και να παρουσιάσει μία αξιοπρεπή εικόνα ομάδας.

Και τώρα τι;

Η ώρα των γενναίων αποφάσεων ήρθε. Είναι πασιφανές πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα, για να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στο δρόμο των επιτυχιών. Από τη διοίκηση λέγεται πως τα λάθη που έχουν γίνει έχουν αναγνωριστεί, αλλά δεν ήταν δυνατό να διορθωθούν μεσούσης της περιόδου, και θα γίνει ό,τι χρειάζεται.

Σε διοικητικό επίπεδο, η αποτυχία εξασφάλισης της συμμετοχής στο Champions League έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες. Το «άνοιγμα» της ΠΑΕ δύσκολα θα καλυφθεί από τα πενιχρά έσοδα του Europa League και ασφαλώς ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει τις πολλές εντυπωσιακές μεταγραφές του παρελθόντος. Εκτός κι αν ο Σωκράτης Κόκκαλης βρει τους «συμπαίκτες»-επενδυτές που αναζητούσε και τους προηγούμενους μήνες, χωρίς όμως να έρθει σε κάποια συμφωνία.

Αγωνιστικά, θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες εκκαθαρίσεις. Πολλοί είναι οι παίκτες που θα αποχωρήσουν και ανάμεσα σε αυτούς δεν αποκλείεται να υπάρχουν και κάποιοι που δεσμεύονται με συμβόλαιο. Παράλληλα η αναγκαιότητα ενίσχυσης σχεδόν σε όλες τις θέσεις είναι μεγάλη, αλλά το υπό φυσιολογικές συνθήκες περιορισμένο μπάτζετ και η απουσία του δέλεαρ του Champions League περιορίζουν τις επιλογές και τις δυνατότητες. Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σύντομα από το νέο προπονητή, που θα κληθεί να αναστηλώσει την ομάδα του Πειραιά. Ο κόσμος έκανε γνωστή την επιθυμία του για επιστροφή του Ερνέστο Βαλβέρδε, που φαντάζει ενδεδειγμένη λύση για να κοπάσει η οργή και να επανέλθει η ηρεμία. Όλα όμως είναι στο χέρι του Σωκράτη Κόκκαλη, για τον οποίο το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο…

Και μη χειρότερα

Ο στόχος της πρώτης θέσης στα πλέι οφ χάθηκε οριστικά και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να συμβιβαστεί με τη συμμετοχή στο Europa League. Για να μη συνεχιστεί όμως η… κατρακύλα, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται τουλάχιστον να διατηρήσουν τη δεύτερη θέση των πλέι οφ. Υπενθυμίζεται πως αυτή οδηγεί στον τέταρτο και τελευταίο προκριματικό γύρο του Europa League (19 και 26 Αυγούστου τα ματς), ενώ αν τερματίσει τρίτος θα πρέπει να αρχίσει από τον τρίτο προκριματικό γύρο (29 Ιουλίου και 5 Αυγούστου) και αν είναι τελευταίος από τον δεύτερο προκριματικό γύρο (15 και 22 Ιουλίου). Υπενθυμίζεται πως οι Πειραιώτες θα πρέπει να εκτίσουν δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται «καμπάνα» και εντός των τειχών μετά τα χθεσινά επεισόδια. Και φυσικά υπάρχει ανησυχία για ακόμη πιο μεγάλες αντιδράσεις στο τελευταίο εντός έδρας ματς της χρονιάς, την Κυριακή απέναντι στον Άρη.

Αποδεκατισμένος

Το έργο της κατάκτησης της δεύτερης θέσης πέρα από την τραγική αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση της ομάδας δυσχεραίνουν και τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα. Από τα δύο προσεχή ματς θα λείψει ο τιμωρημένος Μαρέσκα, ο Μέλμπεργκ θα τιμωρηθεί με μία ως τρεις αγωνιστικές για την αποβολή του, από το προσεχές ματς με τον Άρη (19:00, ΝΕΤ) θα λείψει ο Τοροσίδης, αλλά και ο Γκαλίτσιος, ενώ από το τελευταίο με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ οι Ντουντού και Λούα Λούα. Φυσικά νοκ άουτ παραμένουν ως το τέλος της σεζόν οι Ζαϊρί, Ντάτολο, Ντιόγο και Γκαλέτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES