10 Μαρ 2010

Παπακώστας: «Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας»

Παπακώστας: «Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας»Στο σημαντικό ματς της Κυριακής κόντρα στον Εργοτέλη στάθηκε ο Γιάννης Παπακώστας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που δίνει κάθε βδομάδα στους εκπροσώπους του Τύπου. Ο τεχνικός της Λάρισας αναφέρθηκε και στη νίκη που πέτυχε η ομάδα του την προηγούμενη αγωνιστική κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά και στο μέλλον της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα.

«Καταρχάς για το ματς της περασμένης αγωνιστικής με την ΑΕΚ. Είχα πει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου τους προηγούμενης εβδομάδας ότι θέλω να έχουμε ενεργό ρόλο στο παιχνίδι και να είμαστε εμείς αυτοί που καθορίζουν την τύχη του. Αυτό το είδαμε πεντακάθαρα στο ματς του Σαββάτου. Είδαμε μια ομάδα που ήθελε να πάρει το αποτέλεσμα και το έδειχνε από το πρώτο δευτερόλεπτο. Είχα τονίσει επίσης τη σημασία της παρουσίας του κόσμου και όπως είδατε οι φίλαθλοι συνόδευσαν την αποστολή της ομάδα από το ξενοδοχείο μέχρι το γήπεδο και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα της έδωσαν ψυχολογία. Ο τοπικός Τύπος επίσης συμπαραστάθηκε στην ομάδα, η διοίκηση ήταν πάρα πολύ κοντά – και με την αγωνία της και με την εμπιστοσύνη της – και όλοι μαζί φτάσαμε σε μια σπουδαία νίκη. Ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι παρελθόν αυτή τη στιγμή, άφησε, όμως, χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά τόσο στα δυνατά σημεία της ομάδας, όσο και στις αδυναμίες της, τις οποίες πρέπει να δουλέψουμε για να διορθώσουμε, ώστε να μπούμε ακόμη καλύτεροι στο επόμενο παιχνίδι.

Το ματς με τον Εργοτέλη είναι εξίσου δύσκολο με την ΑΕΚ, αν όχι πιο δύσκολο. Είναι μια ομάδα που αυτή τη στιγμή έχει τους ίδιους στόχους με εμάς. Αυτό που θα ζητήσω από τους ποδοσφαιριστές είναι ακόμη μεγαλύτερη διάθεση, ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έχοντας βάλει τη βάση κόντρα στην ΑΕΚ – μαζί και με τον κόσμο, ο οποίος θα είναι μαζί μας και πάλι – να κάνουμε μια μεγάλη νίκη, για να μπορέσουμε κατόπιν να μιλήσουμε με άλλα δεδομένα. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο αυτό το παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές το έχουν αντιληφθεί, στις προπονήσεις είναι πολύ δυνατοί και περιμένουν πως και πώς να ξεκινήσει αυτό το παιχνίδι για να πάρουμε το αποτέλεσμα που ζητάμε, ώστε να φτάσουμε την ομάδα εκεί που θέλουμε και αγωνιστικά και βαθμολογικά.

Όσον αφορά στους τραυματισμούς, ο Κουζάν έχει διάταση έσω πλαγίου. Θα δοκιμάσει σήμερα, αλλά η συμμετοχή του είναι, προς το παρόν, αμφίβολη. Όσον αφορά στους υπόλοιπους υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα, τα οποία, όμως, δεν εμπνέουν ανησυχία».

-Ποια είναι τα δυνατά σημεία της ΑΕΛ, στα οποία πρέπει να επενδύσει;

«Η μαχητικότητα και η αγωνιστικότητα είναι τα πιο βασικά εδώ που φτάσαμε. Γιατί εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση και δεν χρειάζεται ανάλυση για να το καταλάβει κανείς. Όσον αφορά στις αδυναμίες, ίσως πρέπει να δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες και σίγουρα να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στο τελείωμα των φάσεων. Πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αγωνιστικότητα, στο τέλος θα πετύχουμε».

-Που αποδίδετε την πολύ καλή εικόνα της ΑΕΛ στο ματς με την ΑΕΚ; Στη συσπείρωση του κόσμου, στη δική σας παρουσία, στον διαφαινόμενο κίνδυνο; Κι άλλα ματς ήταν κρίσιμα, όπως ποτέ δεν είδαμε τους ποδοσφαιριστές να «τρώνε σίδερα».

«Οι ποδοσφαιριστές ήθελαν πολύ να κερδίσουν το παιχνίδι. Το έδειχναν όλη την περασμένη εβδομάδα και σας το είχα πει στη συνέντευξη Τύπου. Παρασυρόμενοι, λοιπόν, και από τον κόσμο μπήκαν στο γήπεδο πολύ πειθαρχημένα και πήραν το αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτή τη στιγμή οι ποδοσφαιριστές είναι αποφασισμένοι να δείξουν ποιοι πραγματικά είναι και ότι ανήκουν σε μια μεγάλη ομάδα. Και ό,τι είναι αντάξιοι της ΑΕΛ και της ιστορίας της. Το θέμα είναι να δούμε μια ακόμη καλύτερη συνέχεια».

-Το πρόβλημα της ΑΕΛ, ωστόσο, τη φετινή χρονιά ήταν ανέκαθεν η συνέχεια. Γιατί κι άλλες φορές κέρδισε σημαντικά παιχνίδια, αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει το ίδιο πρόσωπο και την αγωνιστική που ακολουθούσε. Πιστεύετε ότι τώρα που οι καινούριοι παίκτες έχουν αφομοιωθεί περισσότερο, θα δούμε διάρκεια στο παιχνίδι της ΑΕΛ;

«Τελείωσε το πρωτάθλημα. Μόνο πέντε παιχνίδια απομένουν. Αυτή τη στιγμή δεν μετράει αν αφομοιώθηκαν, αν είναι φίλοι, αν είναι εχθροί. Τίποτα. Αυτή τη στιγμή υπηρετούμε μια μεγάλη ομάδα. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να μπούμε μέσα στο γήπεδο δυνατά και να τρέξουμε όσο δεν έχουμε τρέξει στη ζωή μας. Δεν έχουμε χρόνο μπροστά μας για να πούμε κάτι άλλο. Έχουν μείνει μόλις πέντε κρίσιμα παιχνίδια. Αυτή τη στιγμή, αυτό που θέλουμε είναι η ομάδα να δείξει τη μαχητικότητα που πρέπει για να πάρει το αποτέλεσμα. Να δείξουμε μαχητικότητα, να πάρουμε το αποτέλεσμα κι αν κάνουμε και καλή εμφάνιση, τότε μπράβο μας! Πρέπει να βγούμε από αυτή τη δύσκολη θέση και μια μεγάλη ευκαιρία για να το πετύχουμε είναι ο αγώνας με τον Εργοτέλη».

-Έπαιξε ρόλο ότι κόντρα στην ΑΕΚ επιλέξατε να ξεκινήσετε με 7 ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην ομάδα τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι;

«Όχι. Επέλεξα τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στην καλύτερη κατάσταση με βάση τις προπονήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, το ματς κόντρα στον Άρη και την εικόνα από τους τελευταίους αγώνες. Όμως, στην παρούσα φάση ποντάρω σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Είναι όλοι τους έτοιμοι να προσφέρουν. Το είδαμε και το περασμένο Σάββατο. Δεν ήταν μόνο οι έντεκα. Μπήκαν και τρία παιδιά με μεγάλη διάθεση να προσφέρουν. Τώρα προέκυψαν και προβλήματα λόγω καρτών. Όλα τα παιδιά είναι πρόθυμα και έτοιμα – όταν τους δοθεί η ευκαιρία – να μπουν και να βοηθήσουν. Δεν προλαβαίνουμε να έχουμε ούτε βασική ομάδα, ούτε αναπληρωματικούς, ούτε ξεχασμένους. Όλοι μας υπηρετούμε ένα στόχο. Το προσωπικό συμφέρον τελείωσε. Δεν υπάρχει προσωπικό συμφέρον κανενός, ούτε των ποδοσφαιριστών, ούτε του προπονητή. Μοναδικός στόχος είναι να βγει η ομάδα από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Δεν έπαιξε ο Μετίν κόντρα στον Άρη, με την ΑΕΚ ήταν από τους καλύτερους. Όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι βρίσκονται σε μια μεγάλη ομάδα, ότι η ΑΕΛ έχει τεράστιες απαιτήσεις και ότι χρειάζεται να κάνουμε τεράστια προσπάθεια σε αυτά τα τελευταία πέντε ματς».

-Η επιλογή να εκτίσουν τις ποινές λόγω καρτών σε εκτός έδρας ματς έγινε επειδή ποντάρετε περισσότερος στους αγώνες του Αλκαζάρ λόγω κόσμου;

«Σίγουρα κι αυτό παίζει ρόλο. Κυρίως, όμως, στην απόφασή μου ρόλο έπαιξε ότι κόντρα στον Εργοτέλη ήθελα η ομάδα να πάει χωρίς απώλειες, οπότε έπρεπε να επιλέξω δύο από τα επόμενα ματς. Δεν ήθελα να βάλω δύο ματς συνεχόμενα στον Νταμπίζα, γιατί μπορεί στο πρώτο από τα δύο είτε να τραυματιστεί, ούτε να τιμωρηθεί έναν από τους κεντρικούς αμυντικούς. Οπότε ήθελα να έχω ένα περιθώριο και στη διακοπή του Πάσχα να δουλέψω, να δοκιμάσω κάτι άλλο και να προσπαθήσω να βρω λύση. Όσον αφορά στον Μπλάζεκ, η απόφαση να εκτίσει με τον Πανιώνιο ήταν συνάρτηση και την κατάστασης του Κουζάν, τον οποίο δεν ξέρω ακόμη στα σίγουρα πότε θα έχουμε απολύτως υγιή κοντά μας».

-Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το βαθμολογικό όριο παραμονής;

«Αυτή η αγωνιστική είναι πολύ κρίσιμη. Αν με ρωτήσετε μετά από αυτή την αγωνιστική, ίσως μπορέσω να σας πω κάτι πιο συγκεκριμένο. Προς το παρόν, το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι οι τρεις βαθμοί την Κυριακή με τον Εργοτέλη».

-Πολλοί έκαναν λόγο για τη δική σας «ζωντανή» παρουσία στον πάγκο ως έναν από τους λόγους της επιτυχίας κόντρα στην ΑΕΚ. Πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα;

«Δεν το πιστεύω. Βλέπουμε ματς στα οποία οι προπονητές κάθονται στον πάγκο και δεν βγάλουν μιλιά και παρόλα αυτά οι ποδοσφαιριστές παίζουν φοβερή μπάλα. Προσπάθησα να τους βοηθήσω από τον πάγκο με κάποιες οδηγίες και αυτό που είδα ήταν ότι ανταποκρίθηκαν».

-Υπάρχει δική σας σφραγίδα στην ομάδα;

«Όχι. Για σφραγίδα θα μιλήσουμε όταν τελειώσει το πρωτάθλημα. Αυτή η ομάδα ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι με άλλους ποδοσφαιριστές, κάποια στιγμή μπήκαν στην ομάδα και νέα παιδιά, έχει δουλευτεί από πολύ καλό προπονητή και από πολύ καλούς συνεργάτες, έφτασε σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά αυτή τη στιγμή κοιτάμε μόνο το σήμερα. Το σήμερα λέει ότι η εμφάνιση κόντρα στην ΑΕΚ έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα, μια βάση για να πατήσουμε και να μπορέσουμε κόντρα στον Εργοτέλη να πάρουμε τη νίκη».

-Μετά το ματς με την ΑΕΚ ο κος Πηλαδάκης είπε ότι μερίδιο στην επιτυχία αναλογεί και στον προηγούμενο προπονητή. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;

«Ο πρόεδρος είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός παράγοντας, κύριος με τα όλα του, και στον χώρο δεν έχει δώσει την παραμικρή αφορμή. Είμαι προπονητής και ο ρόλος μου δεν είναι να κρίνω τον πρόεδρο. Αλλά αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι φυσικά και είναι προς τιμήν του κου Πηλαδάκη το γεγονός ότι αναγνώρισε τη συμβολή του κου Ουζουνίδη. Είναι μεγάλο προσόν να αναγνωρίζεις την προσφορά ανθρώπων που έχουν φύγει από την ομάδα και είναι σπάνιο, γιατί όλοι ξέρετε τι συμβαίνει στους περισσότερους ελληνικούς συλλόγους. Αποδεικνύεται ότι – εκτός από όλα τα άλλα – η ΑΕΛ έχει και ήθος».

-Τι είπατε στους ποδοσφαιριστές πριν από την έναρξη του αγώνα με την ΑΕΚ και τους είδαμε να μπαίνουν τόσο αποφασισμένοι μέσα στο γήπεδο, κάνοντας την πρώτη ευκαιρία στο 11ο δευτερόλεπτο;

«Είπα πολλά, αλλά το πιο βασικό που ζήτησα ήταν να κερδίσουμε τον κόσμο από το πρώτο δευτερόλεπτο. Αν ο κόσμος είναι μαζί μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

-Κόντρα στην ΑΕΚ η ΑΕΛ κυνήγησε να προηγηθεί από πολύ νωρίς. Είναι στόχος το γρήγορο γκολ ή πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ίσως χρειαστεί να δείξουμε μεγαλύτερη υπομονή;

«Φυσικά και όταν παίζεις στο γήπεδό σου και έχει τόσο μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα, πρέπει να ψάξεις το γρήγορο γκολ που θα σου ανοίξει το δρόμο για τη νίκη. Όμως, στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται όλα όπως τα θες. Το ίδιο συνέβη και κόντρα στην ΑΕΚ κι εκεί ακριβώς έδειξε την παιδεία του ο κόσμος, αλλά και οι ποδοσφαιριστές. Με υπομονή – και χωρίς να κινδυνέψουν – προσπάθησαν να πετύχουν το γκολ. Ίσως το ίδιο γίνει και την Κυριακή. Φυσικά θα μπούμε στο γήπεδο με στόχο το γρήγορο γκολ, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα το πετύχουμε. Πρέπει, λοιπόν, με ηρεμία και υπομονή να κυνηγήσουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό το αποτέλεσμα».

-Τι περιμένετε να αντιμετωπίσετε την Κυριακή;

«Η εικόνα του Εργοτέλη είναι η εικόνα μιας σφιχτής και οργανωμένης ομάδας, η οποία προσπαθεί με αντεπιθέσεις να πάρει το αποτέλεσμα. Είναι μια σφιχτή ομάδα κι αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι όλα τα παιχνίδια της έχουν κριθεί στο γκολ. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να διασπάσουμε την καλά οργανωμένη άμυνα».

-Είχατε κάνει λόγο για την ανάγκη η ομάδα να μετουσιώνει σε γκολ πιο εύκολα τις ευκαιρίες της, για να τελειώνει γρηγορότερα τα παιχνίδια. Θα δούμε μια διαφορετική ΑΕΛ την Κυριακή σε αυτό το κομμάτι;

«Μια καλή ομάδα δεν φαίνεται από το αν σκοράρει μόνο ο βασικός επιθετικός της. Είναι μια καλά οργανωμένη ομάδα όταν περισσότεροι ποδοσφαιριστές της βρίσκουν τρόπους να σκοράρουν. Εμείς προσπαθούμε μέσα από διαρκή κίνηση, να βρεθούν οι παίκτες μας σε καίριες θέσεις, ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν».

-Έγινε μια αναφορά στον προηγούμενο προπονητή. Είστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα στην ΑΕΛ. Πιστεύετε ότι παραλάβατε μια ομάδα συνόλου ή μονάδων;

«Ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία, η οποία κρίνεται στη διάρκεια του χρόνου, Δεν μπορούμε να κρίνουμε τη φιλοσοφία ενός προπονητή από μια χρονιά. Κάθε προπονητής έχει διαφορετικές αρχές λειτουργίας μιας ομάδας. Εγώ προσπαθώ να εφαρμόσω τη δική μου φιλοσοφία. Αν είναι επιτυχημένη θα φανεί στην πορεία. Φυσικά και ο προηγούμενος προπονητής δούλευε, φυσικά και είχε ένα πλάνο, φυσικά και είχε μια τεράστια επιτυχία πέρσι, φυσικά και φέτος είχε κάποιες επιτυχίες και κάποιες αποτυχίες, όμως, δεν μπορώ εγώ να πω αν ερχόμενος βρήκα αυτό που μου ταίριαζε. Εγώ προσπάθησα από την αρχή να εφαρμόσω τη δική μου φιλοσοφία. Σίγουρα η ομάδα είχε προβλήματα ομοιογένειας, αλλά όπως ξέρετε τον Γενάρη μπήκαν εννιά νέοι ποδοσφαιριστές. Ήταν ιδιαίτερες οι συνθήκες. Επειδή έχω ζήσει ανάλογες καταστάσεις ξέρω ότι οποιοσδήποτε προπονητής δυσκολεύεται όταν μεσούσης της χρονιάς μπαίνουν 8 - 9 νέοι ποδοσφαιριστές. Πάει αυτό, όμως. Τελείωσε. Όλη μας η σκέψη είναι την Κυριακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES