7 Οκτ 2009

Η διαφορετικότητα είχε βαρύ τίμημα

Σε ένα Πρωτάθλημα που για να σε σεβαστούν θα πρέπει να έχεις πρόεδρο τον Ψωμιάδη (έφτασαν τον κόσμο της «Ένωσης» να τον αναπολεί για να σέβονται την ομάδα οι διαιτητές) όπως έχει αποδειχτεί στην πορεία της ΑΕΚ τα τελευταία 13 χρόνια, ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός που ευαγγελιζόταν η διοίκηση Νικολαϊδη και η διαφορετικότητα δεν είναι απλά πολυτέλειες. Είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους σε τελευταία ανάλυση μπορεί να γίνεις και το κορόιδο της παρέας. Βέβαια η διαιτησία δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο για την κατάντια και το χάλι της ΑΕΚ. Υπάρχουν πολλοί ακόμα που όσο περνάνε τα χρόνια επιδεινώνονται. Πέρα από όλα τα βάσανα της η «Ένωση» δεν έχει Έλληνες παίκτες που να μετράνε πλέον στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και το ακόμα χειρότερο: Όσοι έρχονται εδώ αντιλαμβάνονται πως η κιτρινόμαυρη ομάδα αποτελεί απλά ένα μέσο για να πάρουν μια καλύτερη μεταγραφή στη συνέχεια. Επιλέγοντας μάλιστα πλέον - προφανέστατα και απροκάλυπτα - παιχνίδια που ξέρουν ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν προβολή και άρα μια καλύτερη μεταγραφή. Το συγκεκριμένο φαινόμενο κρατάει εδώ και αρκετά χρόνια στην «Ένωση», αλλά πλέον αρχίζει να γίνει πολύ «χτυπητό». Αυτό συμβαίνει για απλούς λόγους. Σύντομα οι ξένοι εδώ μπαίνουν στο νόημα, αν ξέρουν και λίγο μπάλα, θα πάρουν στην αρχή τον κόσμο με το μέρος τους, όπως έγινε με την περίπτωση του Σκόκο για παράδειγμα και μετά θα παίζουν όποτε γουστάρουν. Δυστυχώς στα ίδια χνάρια με τον συμπατριώτη του αρχίζει να βαδίζει και ο Σάχα.

Επιστρέφω στην περίπτωση της διαφορετικότητας. Όλα αυτά τα χρόνια, φρόντισαν να νοιάζονται αυτοί που διοίκησαν για τα δευτερεύοντα και όχι για αυτά που έχουν τον πρώτο ρόλο. Παράλληλα με τη διαφορετικότητα του στιλ «όποιος θέλει τίτλους να πάει να γίνει άλλη ομάδα» μπόλιασαν την ομάδα, αλλά και τον κόσμο της με μια πρωτοφανή απάθεια και με περιορισμένες απαιτήσεις. Μαζί με τη λαίλαπα της διαιτησίας που έπαιζε πάντοτε, αλλά θα πρέπει κι εσύ να αποφασίσεις κάποια στιγμή να πάρεις δραστικά μέτρα για να προστατευτείς, αυτό αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πληγή της ΑΕΚ. Άνθρωποι διαχειριστές κουμαντάρισαν την ομάδα, το πλάνο ανανέωσης πήγε περίπατο, όλα άρχισαν να γίνονται για την κονόμα και τα διαρκείας, αλλά επί της ουσίας δεν φρόντισε κανείς αυτούς που έρχονται και δη τους ξένους να τους εξηγεί πέντε πράγματα για το που ήρθαν. Μετά τη λογική Νικολαϊδη και με την αποχώρηση του, η ΑΕΚ απέμεινε στα χέρια ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα με το τι εστί ΑΕΚ με αποκορύφωμα την αποστροφή που υπήρχε στο match programme του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Όταν γίνεται τέτοιο πράγμα μέσα στην ίδια την ομάδα, αλλά και όταν υπάρχει προφανής αδιαφορία από κάποιους μέσα στο παιχνίδι, ποιός αλήθεια περιμένουμε να σεβαστεί την «Ένωση»; Αυτοί που εδώ και χρόνια την καθαρίζουν στο γόνατο; Προφανής και η έλλειψη του απαραίτητου μηχανισμού στον Τύπο. Όταν οι αντίπαλοι διαθέτουν πένες που σου κάνουν το μαύρο άσπρο και ένα γκολ που δεν μετράει ορθά, επί μέρες στο κοπανάνε πως ήταν κανονικό και στο τέλος πείθουν και κόσμο, εσύ πας με το σταυρό στο χέρι. Η ΑΕΚ μπορεί να έχει εφημερίδες που πρόσκεινται σ’ αυτήν αλλά δεν έχει τις «πένες» που να κάνουν το μαύρο άσπρο. Προφανώς και συμπεριλαμβανομένου και εμού, μας έφαγε και εμάς η διαφορετικότητα και η αμεροληψία. Με τέτοιες διαιτησίες πάντως και Άγιος να είσαι...κολάζεσαι.

ΥΓ: Θυμίζω πως ο Βασσάρας πέρα από τις ...ένδοξες διαιτησίες του (ανέκαθεν για μένα ήταν ένας μετριότατος και διπλωμάτης διαιτητής) ήταν εκείνος που σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (είχε δώσει πάλι ένα από τα γνωστά ρεσιτάλ) έλεγε χαρακτηριστικά στους παίκτες της ΑΕΚ. «Ας βάζατε γκολ να κερδίζατε...».

ΥΓ1: Με δύο τρία σφαξίματα ακόμα θα στείλετε την ΑΕΚ εκτός πλέι-οφ. Παλέψτε το κι άλλο...

ΥΓ2: Επειδή ξέρω ότι θ’ αρχίσουν τώρα που σχόλασε ο γάμος οι γνωστές κουτοπονηριές του στιλ να δώσουμε και καμία μαϊμού στην ΑΕΚ να τους εκθέσουμε πως είναι κι αυτοί στο σύστημα, ας έχουν γνώση οι φύλακες. Σε πέναλτι μαϊμουδίτσα υπέρ της «Ένωσης» ας πετάξει τη μπάλα στα περιστέρια για να ξεφτιλιστεί το «κοράκι» που θα πάει να κάνει την «αγαθοεργία».

ΥΓ3: Στην Ελλάδα λένε πως καλύτερα πως καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Η ΑΕΚ σε διάφορες περιπτώσεις ήταν πολύ πιο ελαστική σε θέματα κόντρας με τον Παναθηναϊκό ακόμα και στα αμφισβητούμενα σφυρίγματα. Κορυφαίο παράδειγμα το ότι ο Νικολαϊδης που πάντα ήταν λάβρος εναντίον του Ολυμπιακού, μετά το πέναλτι που δεν είχε δοθεί στον Μπούρμπο δεν είχε βγάλει τσιμουδιά, εκεί που την πρώτη χρονιά θα είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ και κοντά στο δεκαρικάκι εκ. Ευρώ. Ας φροντίσουν οι ιθύνοντες ν’ απαλλαγεί η ΑΕΚ απ’ αυτή τη «ρετσινιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES