20 Σεπ 2009

Τεν Κάτε: «Στο τέλος θα κριθώ»!

Το μήνυμα της διοίκησης του Παναθηναϊκού στον Χενκ Τεν Κάτε αποκάλυψε ο ίδιος ο Ολλανδός προπονητής, παραχωρώντας τετρασέλιδη συνέντευξη στο ολλανδικό περιοδικό «Voetbal international». «Εχουμε ένα πλάνο χρόνων και μόνο στο τέλος αυτού του διαστήματος θα κριθείς», είπε οι διοικούντες την «πράσινη» ΠΑΕ στον 55χρονο τεχνικό. Τι είπε για το «τριφύλλι», το πρωτάθλημα, τον Ολυμπιακό και πως θα μπορέσει ο Παναθηναϊκός να ξεπεράσει σε βάρος του διαιτητικές αποφάσεις, εξαιτίας των οποίων -όπως τόνισε- πέρυσι ξέφυγε ο «αιώνιος αντίπαλος» με μεγάλη διαφορά.

«Είμαι ικανοποιημένος από το “3/3”. Ο Ολυμπιακός έχει μείνει πίσω, ενώ έχει να παίξει πέντε πολύ δύσκολα παιχνίδια στην Ευρώπη και την Ελλάδα σε λίγες μέρες κι ίσως ενδεχόμενες απώλειές του μας επιτρέψουν να ανοίξουμε λίγο τη διαφορά, αφού και το δικό μας πρόγραμμα το επιτρέπει στο ξεκίνημα. Αν και πρέπει να πω ότι η δική μου εμπειρία, τόσο πέρυσι με τον Παναθηναϊκό όσο και παλιότερα με τον Αγιαξ, είναι τραυματική όταν αντιμετωπίζω μικρές θεωρητικά ομάδες. Γι' αυτό και για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα -που είναι ο βασικός μας φετινός στόχος- πρέπει να είμαστε καλοί στο γήπεδο. Παντού. Σε κάθε έδρα, κόντρα σε κάθε ομάδα, σε κάθε θέση. Η περσινή χρονιά πρέπει να μας διδάξει ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια διαφορά που δεν θα επηρεάζεται από ενδεχόμενα εις βάρος μας πέναλτι ή γκολ-οφσάιντ. Κάτι που δεν μας επέτρεψε πέρυσι να φτάσουμε τον Ολυμπιακό, ο οποίος ετσι δημιούργησε μεγάλη απόσταση. Και ειλικρινά, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρωτάθλημα στην Ευρώπη που ο πρώτος να έχει τόσο μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, πέραν φυσικά του ότι κερδίζει το πρωτάθλημα, με μία μόνο εξαίρεση, τα τελευταία 13 χρόνια», δήλωσε αρχικά ο Τεν Κάτε.

Ερωτηθείς για τον αποκλεισμό της ομάδας από το Champions League και αν φοβήθηκε για τη θέση του, ο Τεν Κάτε απάντησε: «Αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι θα ολοκληρώσω το συμβόλαιό μου, κάτι πολύ σπάνιο για προπονητή στην Ελλάδα. Για κάποιες μέρες μετά την Ατλέτικο επικράτησε ένας μικρός πανικός. Εβλεπα συνεχώς το κεφάλι μου στις εφημερίδες. Για μένα κάτι τέτοιο δεν έχει λογική. Αντιμετωπίσαμε την πιο δυνατή ομάδα που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε. Συζήτησα με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μου είπαν "Ο.Κ., ό,τι έγινε, έγινε. Εχουμε ένα πλάνο χρόνων και μόνο στο τέλος αυτού του διαστήματος θα κριθείς". Και έτσι κι αλλιώς, αυτό το πλάνο απαιτεί την κατάκτηση του τίτλου φέτος. Ως πρωταθλητές, θα επιστρέψουμε απευθείας στο Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη σεζόν».

Όσον αφορά το φετινό ρόστερ, σχολίασε: «Εχουμε καλύτερη ισορροπία στο ρόστερ σε σχέση με πέρυσι, καλύτερους παίκτες σε κάθε θέση, ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο της περασμένης σεζόν, ακόμα δεν έχουμε καλύτερη ομάδα. Είναι λογικό. Είναι νωρίς, αλλά έχουμε την απαιτούμενη ποιότητα για να γίνουμε πολύ καλύτεροι».

Για τις μεταγραφικές επιλογές, αποκάλυψε: «Φυσικά και είχα την ελευθερία να διαλέξω τους ποδοσφαιριστές που ήθελα, έχοντας το βλέμμα μου και στην Ολλανδία. Είχαμε συζητήσει με τον Τέο Γιάνσεν της Τβέντε, αφού θέλαμε έναν αριστεροπόδαρο μέσο με καλές εκτελέσεις στημένων φάσεων. Προχωρήσαμε με τον Ορλάντο Ενχελάαρ. Είχαμε συμφωνήσει τόσο με τον ίδιο όσο και με τη Σάλκε. Τελευταία στιγμή, όμως, επέλεξε την PSV γιατί έτσι θεώρησε ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες να πάει στο Μουντιάλ με την εθνική Ολλανδίας. Δεν μου άρεσαν ούτε ο τρόπος του ούτε η απόφασή του, ωστόσο τη σέβομαι. Προσπαθήσαμε για αρκετούς μήνες να πάρουμε τον Μάικ Ζόνεφελντ, κυρίως για να ενισχυθούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Καλός παίκτης και καλό παιδί, χρήσιμος σε πολλές θέσεις στην ενδεκάδα. Δεν θέλαμε να τον αγοράσουμε, αλλά οι απαιτήσεις της PSV για τον δανεισμό του ήταν τελείως παράλογες. Με τον Λεονάρντο συζητήσαμε, του προτείναμε ένα εξαιρετικό συμβόλαιο κι είμαι σίγουρος ότι δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο βάσει του ιατρικού του ιστορικού. Προφανώς ο ίδιος είχε διαφορετική άποψη και ήθελε να περιμένει. Εμείς, όμως, δεν μπορούσαμε. Και, τελικά, δικαιωθήκαμε, μια και ο Λεονάρντο έπαιξε κι έχασε (είναι τώρα στην Μπρέντα)».

Ο Τεν Κάτε εξέφρασε την άποψη ότι ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες να καταλάβει τη δεύτερη θέση στους ομίλους του Champions League, που οδηγεί στους «16» της διοργάνωσης: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι προφανώς καλύτερο από την ιδέα που έχουμε γι' αυτό στην Ολλανδία. Πέρυσι τερματίσαμε πρώτοι σε έναν όμιλο με την Ιντερ και τη Βέρντερ. Δώσαμε έξι παιχνίδια, κάτι που δείχνει ότι δεν ήταν τυχαίο το επίτευγμά μας. Γι' αυτό και θεωρώ ότι μπορεί στην Ολλανδία να πιστεύουν ότι η Αλκμααρ έχει την τύχη να τερματίσει δεύτερη, όμως, ο Ολυμπιακός λόγω νοοτροπίας και εμπειρίας έχει περισσότερες πιθανότητες».

Μάλιστα, ο Ολλανδός αναφέρθηκε στον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού, Τιμούρ Κετσπάγια, τον οποίο χαρακτήρισε αμυντικογενή προπονητή: «Δεν τον ήξερα. Τον έμαθα από την περσινή εξαιρετική πορεία της Ανόρθωσης στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι ένας πολύ αμυντικογενής προπονητής. Οι ομάδες του ελάχιστα προσπαθούν να επιτεθούν. Το έκανε πέρυσι στην Ανόρθωση, το έκανε και φέτος στον Ολυμπιακό. Κόντρα στη Σέριφ η ομάδα αποδοκιμάστηκε για τον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, μια και δεν ήταν δημιουργική, δεν προσπαθούσε να παίξει».

Στη συνέχεια, ο 55χρονος προπονητής υποστήριξε ότι ο Παναθηναϊκός και η Λάρισα είναι οι μόνες ελληνικές ομάδες που προσπαθούν να παράγουν ποδόσφαιρο: «Αποδείξαμε με την περσινή μας πορεία στο πρωτάθλημα ότι προσπαθούμε και μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο, αλλάζοντας έτσι το στυλ παιχνιδιού που υπάρχει στην Ελλάδα. Η μοναδική ομάδα που προσπαθεί να παίξει όπως εμείς είναι η Λάρισα. Το πρόβλημά της είναι ότι δεν έχει επιθετικό για να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, κάτι που πλήρωσε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, όταν αποκλείστηκε από μια ισλανδική ομάδα, η οποία το μόνο που έκανε ήταν να αμύνεται».

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τις αλλαγές στην ΕΠΟ, τη Superleague και τη διαιτησία απάντησε: «Στην Ελλάδα νομίζω πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρεις ανθρώπους που να μην έχουν συσχετισμούς με ομάδες. Γι' αυτό κι υπάρχει μόνιμη ένταση, η οποία συντηρείται σε όλα τα επίπεδα».

www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES