30 Νοε 2010

Αποκαλύψεις και ονόματα για όσους τα «έπαιρναν»

Αποκαλύψεις και ονόματα για όσους τα «έπαιρναν»Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το χρηματισμό μελών της FIFA. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εκπομπή του BBC, ''Panorama'', αλλά και δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες, τρία υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας χρηματίστηκαν από εταιρία μάρκετινγκ.

Τελικά, το BBC έβαλε την αλήθεια πάνω από το εθνικό συμφέρον και αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των στοιχείων που είχε στη διάθεσή του, γνωρίζοντας πως έτσι δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια που κάνει η Αγγλία να αναλάβει τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το βρετανικό κανάλι, η ελβετική εφημερίδα «Tages-Anzeiger» και η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» δημοσιοποιούν και τρία ονόματα που είχαν αμαρτωλές συναλλαγές.

Πρόκειται για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο της ομοσπονδίας της χώρας Ρικάρντο Τεσέιρα, τον Καμερουνέζο πρόεδρο της συνομοσπονδίας της Αφρικής (CAF) Ισά Χαγιάτου και τον Παραγουανό πρόεδρο της συνομοσπονδίας της Λατινικής Αμερικής (CONMEBOL), Νικολάς Λέος. Το πρόγραμμα «Panorama» κατηγόρησε επίσης ένα τέταρτο μέλος, τον Τζακ Γουόρνερ, για προσπάθεια να πουλήσει εισιτήρια για το Μουντιάλ στη «μαύρη» αγορά. Οι τέσσερις άνδρες αποτελούν μέλη του 22μελους πάνελ που την Πέμπτη θα ψηφίσει για το πού θα διεξαχθούν τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022.

Το BBC ανέφερε πως είχε στα χέρια του ένα απόρρητο έγγραφο από την εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ ISL, το οποίο αναφέρει 175 πληρωμές συνολικού ύψους 100 εκατ. δολαρίων, οι οποίες έγιναν από το 1989 μέχρι το 1999 και τα χρήματα κατέληγαν μέσω εταιρειών στο Λίχτενσταϊν στα χέρια ορισμένων μελών της FIFA. Η ISL είχε εξασφαλίσει πολυετή συμβόλαια για το μάρκετινγκ αθλητικών γεγονότων, ανάμεσα σε αυτά και των Μουντιάλ, προτού χρεοκοπήσει το 2001. Έξι μέλη της εταιρείας δικάστηκαν από τις ελβετικές αρχές για κακοδιαχείριση, αλλά όχι για δωροδοκία, κάτι που δεν αποτελούσε παράνομη πράξη εκείνη την περίοδο στην Ελβετία.

Στην εκπομπή ''Panorama'' παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν τις πληρωμές που έγιναν προς τα τρία στελέχη και αποδεικνύουν ότι η διαφθορά φτάνει και στα υψηλότερα κλιμάκια της FIFA. Άλλωστε ο Ίσα Χαγιάτου είναι αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της Αφρικανικής ηπείρου.

Τόσο η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, όσο και τα τρία στελέχη της, αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Κάποια από τα στοιχεία που βγαίνουν τώρα στη… φόρα, είχαν ακουστεί για πρώτη φορά το 2008 κατά τη διάρκεια δίκης στελεχών της ISL. Ο Σεπ Μπλάτερ αρκέστηκε να πει σχετικά: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κανένας αξιωματούχος της FIFA δεν είχε κατηγορηθεί για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα σε εκείνη τη διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES