22 Μαΐ 2010

Οι αποφάσεις του Βαρδινογιάννη και η Deloitte

Οι αποφάσεις του Βαρδινογιάννη και η DeloitteΣτον Παναθηναϊκό, μετά την κατάκτηση του νταμπλ, όλα φαίνονταν να κυλούν ρολόι και οι «πράσινοι» έδειχναν έτοιμοι να δημιουργήσουν τη δική τους δυναστεία. Μετά την χθεσινή παραίτηση του Νικόλα Πατέρα, όμως, υπάρχει παγωμάρα στο «πράσινο» στρατόπεδο. Μικρό το ενδεχόμενο να αλλάξει την απόφαση του. Κρίσιμες οι μέρες μέχρι την Τετάρτη. Ποιο το σχέδιο της Deloitte για την επόμενη τριετία. Με αγωνία αναμένονται οι αποφάσεις του Τζίγκερ.

Τις τελευταίες ημέρες φαινόταν πως το κλίμα έχει αλλάξει και ο Νικόλας Πατέρας δεν θα υπέβαλε την παραίτηση του. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, όμως, όλα αλλάζουν και μέχρι την Τετάρτη αναμένονται εξελίξεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο τετραήμερο θα υπάρξουν συναντήσεις και διαβουλεύσεις και μέχρι την Τετάρτη θα έχει ξεκαθαρίσει αν φεύγει ο Πατέρας οριστικά αλλά και ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Αν τελικά αποχωρήσει ο Νικόλας Πατέρας, τότε θεωρείται δεδομένο πως θα φύγει από την ομάδα και ο Κώστας Αντωνίου. Αιφνιδιάστηκαν Νιόπλιας και παίκτες από αυτή την εξέλιξη.

Το ήξερε από την Τετάρτη ο Βγενόπουλος

Ο Νικόλας Πατέρας είχε ενημερώσει από την Τετάρτη για τις προθέσεις του τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. «Ανδρέα, δεν πάει άλλο. Ή θα συνεχίσω, όπως θέλω εγώ, ή φεύγω. Με αυτό τον πόλεμο δεν βγαίνει πουθενά», φέρεται να είπε ο Πατέρας στον Βγενόπουλο. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είναι αυτός που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών και ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που έχει τον πρώτο λόγο για τον νέο πρόεδρο. Τις επόμενες ημέρες θα κριθούν πολλά από τη στάση του. Μοναδική περίπτωση να αλλάξει την απόφαση του ο Νικόλας Πατέρας είναι να πειστεί από τα όσα θα του πει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Σενάριο, όμως, το οποίο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Το σχέδιο Deloitte

Στο Δ.Σ. της ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε και το σχέδιο της Deloitte, το οποίο, έκανε λόγο για έλλειμμα που αγγίζει τα 91,9 εκατ. ευρώ την τριετία 2010-2013. Βέβαια, αυτό το ποσό δεν είναι δεδομένο καθώς μπορεί να υπάρξουν αυξομειώσεις ανάλογα με την πορεία της ομάδας. Τα 91,9 εκατ. ευρώ είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν οι «πράσινοι» θα αγωνίζονται στο Champions League ή στο Europa League. Το μέσο ταμειακό έλλειμμα ανά χρήση για την περίοδο 2010-2013 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 26, 3 εκατ. ευρώ. Τα σωρευμένα ελλείμματα για την περίοδο 2010-2013 θα ανέλθουν στα 79,8 εκατ. ευρώ περίπου στο τέλος της περιόδου 2012-2013.

Σε περίπτωση μη πρόκρισης 2ης ελληνικής ομάδας στο Champions League για την περίοδο 2010-2011 και με επιπλέον έσοδα 5 εκατ. ευρώ (από το market pool της διοργάνωσης για την Ελλάδα), οι ανάγκες χρηματοδότησης για την περίοδο 2010-2013 μειώνονται σε 74,8 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός την περίοδο 2010-2011 προκριθεί στη φάση των "32" του Champions League και κατακτήσει τη 2η θέση του πρωταθλήματος, ενώ για τις επόμενες περιόδους προκρίνεται κάθε έτος στη φάση των "16" στο Europa League και κατακτά τη 2η θέση του πρωταθλήματος, οι ανάγκες χρηματοδότησης για την περίοδο 2010-2013 αγγίζουν τα 91,9 εκατ. ευρώ (σ.σ.: το συνολικό έλλειμμα δηλαδή)».

Η Deloitte ανέφερε επίσης: «Οι σωρευμένες ζημίες (από την ίδρυση της ΠΑΕ) θα ανέλθουν στα 182,7 εκατ. στο τέλος της περιόδου 2012/13 (συμπεριλαμβανομένων ζημιών που έχουν σωρευτεί έως 30.6.2009). Θ' απαιτηθεί ΑΜΚ προκειμένου να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμματα των χρήσεων 2009/10 έως και 2012/13 μια και η ΠΑΕ στο τέλος της τρέχουσας χρήσης (2009/10) θα έχει αρνητικά ταμειακά διαθέσιμα δέκα εκατ. ευρώ».

Η αποτίμηση

Οπως και στο έλλειμμα έτσι και στην αποτίμηση του 100% της αξίας της ΠΑΕ παρουσιάζονται τρεις διαφορετικές εκδοχές. Το 2008 είχε αποτιμηθεί 180-200 εκατ. ευρώ και τώρα η Deloitte ανακοίνωσε την αποτίμηση της ΠΑΕ, η οποία κατά μέσο όρο υπολογίζεται στα 107 εκατ. ευρώ. Στην παρένθεση σας αναφέρουμε πρώτα την αξία κάθε μετοχής εξαιρουμένου του ποσοστού 10% που έχει βάσει νόμου ο ερασιτέχνης και δεύτερον την αξία κάθε μετοχής με το ποσοστό του ερασιτέχνη. Στην αποτίμηση της εταιρείας για τον Παναθηναϊκό αναφέρεται: κατώτερη τιμή: 98,5 εκατ. ευρώ (5,0-4,5 ευρώ κάθε μετοχή). Κεντρική τιμή: 107 εκατ. ευρώ (5,4-4,9 ευρώ). Ανώτερη τιμή: 115,6 εκατ. ευρώ (5,9-5,3 ευρώ).

Οι διάλογοι στο Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος προσπάθησε να μεταπείσει τον Νικόλα Πατέρα, κάτι που φαίνεται και από τον μεταξύ τους διάλογο κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου. «Αν φύγεις, θα φύγω και εγώ. Είμαι μαζί σου. Εγώ σε αγαπάω, εσύ πέτυχες. Θέλω να ανακαλέσεις τώρα» είπε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος με τον Νικόλα Πατέρα να απαντά «Δεν ανακαλώ. Η απόφασή μου είναι οριστική».

Λίγο νωρίτερα, ο Νικόλας Πατέρας μίλησε και για την επίθεση που δέχθηκε μεσοβδόμαδα από την εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ» και απευθυνόμενος στον Θανάση Γιαννακόπουλο είπε «Θανάση, ο ανιψιός σου κάνει πόλεμο, αλλά δεν ξέρει με ποιον έχει μπλέξει. Εγώ δεν είμαι κανένα παιδάκι». Ο Γιαννακόπουλος απάντησε πως «εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτά. Εγώ είμαι ο Θανάσης και μιλάω μόνο για τον εαυτό μου, δεν είμαι ο Παύλος». Για να καταλήξει ο Νικόλας Πατέρας λέγοντας «Εντάξει, μια και είμαι γλάστρα, το πολύ πολύ να με ποτίζεις» αφήνοντας να εννοηθεί πως τον πείραξε ιδιαίτερα ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός (σ.σ γλάστρα) στην ανακοίνωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου μεσοβδόμαδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


powered by Agones.gr (Στοίχημα)

GEOMAP


counter

LIVE SCORES